Определиха най-екологичните храни

При тяхната употреба се отделят най-малко парникови газове

Определиха най-екологичните храни

Дали една храна е екологична, се определя от т.нар. Въглероден отпечатък - използваната енергия и материали за отглеждане, събиране и подготовка за консумация на плодове, зеленчуци и животни.

Учени от Кралския технически институт в Мелбърн са анализирали всички фактори, които определят въглеродния отпечатък на храната, съобщават ЮПИ и БТА.


Както може да се очаква най-екологични са плодовете, зърнените храни и зеленчуците, следвани от ядките и бобените храни. 

От животинските продукти пилешкото, свинското и рибата са по-щадящи за околната среда, със среден въглероден отпечатък. Най-неекологични са агнешкото и говеждото.

Освен че дават общо насоки, учените изработиха и таблица с конкретния въглероден отпечатък на съответните хранителни продукти. 

Например, при производството на 6 кг кромид лук, се освобождава 1 кг парников газ. 

На другия край на таблицата е говеждото - 1 кг парникова емисия има при производството само на 38 гр говеждо.

Коментари: 0