Организации определиха столичния Съвет по пътна безопасност за безсмислен

Според тях общината не прави нищо, за да подобри пътната безопасност в София

Организации определиха столичния Съвет по пътна безопасност за безсмислен

Снимка: Economic.bg/Архив

Неправителствената организация „Спаси София“ обвини Столична община в бездействие по отношение на пътната безопасност в София. В отворено писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, което е подписано от „Спаси София“, Сдружение „Велоеволюция“, както и Съюз на урбанистите в България, се казва, че съществуването на създадения преди две години Консултативен съвет по пътна безопасност, е напълно безсмислено и безрезултатно.

„Общината не прави нищо, за да подобри пътната безопасност в София. След две години „работа“ на Консултативния съвет по пътна безопасност, в който „Спаси София“ участва, с разочарование заявяваме, че той не работи, а администрацията не се интересува от темата. Целта на Съвета бе да се обединят силите и знанията на граждански организации и експерти с представители на Столичната община, и да се работи последователно за подобряване на пътната безопасност и намаляване на инцидентите и жертвите по софийските улици“, пишат от неправителствената организация.

Консултативният съвет по пътна безопасност беше създаден през 2018 г. с цел да се занимава с всички въпроси, засягащи пътната безопасност и организацията на движението. В него участват неправителствени организации и експерти в областта на пътната безопасност.

От „Спаси София“ твърдят, че заседанията на съвета не се свикват редовно, няма отчет за свършената работа. Освен това липсва и координация между отделните звена, което допълнително затруднява работата. „Още на първото заседание на Съвета поискахме официална справка, включваща разбивка по вида и локацията на произшествията, както и анализ на причините за тяхното възникване. Такава справка не беше предоставена, което силно затруднява работата на Съвета и прави неговата работа неефективна и непродуктивна“, пишат от неправителствената организация в отвореното си писмо.

Според организациите, подписали документа, са необходими спешни промени в начина на работа и значително увеличаване на ангажимента на представителите на Общината в процеса. В случай, че представители на общината не се ангажират сериозно с пътната безопасност в София, организациите ще преразгледат присъствието си във въпросния Съвет.

Като минимални стъпки, които трябва да бъдат направени, за да заработи качествено съвета, от „Спаси София“, предлагат предоставяне на актуални данни от страна на КАТ за ПТП-та на територията на Столичната община, включващи разбивка по вида и локацията на произшествията, както и анализ на причините за тяхното възникване. Изготвяне на Годишна оперативна програма за действие, включваща всичките ангажименти, разгледани или предложени от страна на Съвета, поети от Столичната община. Според тях трябва да има гарантирано присъствие и активно включване в работата на Съвета на ресорните зам.-кметове и директорите на подчинените им дирекции, имащи пряко отношение и отговорност за градската инфраструктура, организацията на движението и пътната безопасност на Столичната община.

Коментари: 0