Организирайте лесно своя транспорт

Платформата Make My Cargo свързва товародатели и спедитори

Организирайте лесно своя транспорт

Димитър Гошев

Снимка: Личен архив

648 ~ 2 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Днес всичко, което може да се дигитализира, е добре да се направи. Дори в сектори, в които работата може да си върви по старому. Make My Cargo е платформа, която вещае нова ера за въздушния и морския транспорт.

Тя е активна от 8 февруари 2021 г. и само за месец в нея са се регистрирали над 20 спедиторски фирми и над 70 бизнеса, които ще ползват услугата.

Фокус

Платформата предлага технологично улеснение за товародателите и за спедиторите. Тя е пресечна точка между търсещите и предлагащите услугата, като всичко е направено от гледна точка на удобството за ползване. Имате товар - пускате запитване. Която от регистрираните в приложението спедиторски компании има интерес към поръчката, изпраща оферта.

Монетизацията

Make My Cargo е решение, което помага на товародателите да намерят най-изгодната за тях цена, като получат максимален брой оферти. Платформата не е страна в сделките, през нея не стават плащания за услугата. Бизнес моделът е друг. В началото тя е безплатна, но в един момент спедиторите ще трябва да плащат месечен абонамент, който ще зависи от активността им. За търсещите услугата тя и занапред ще е без финансов ангажимент.

Идеята

Димитър Гошев и неговият партньор, който работи в чужбина, виждат, че секторът на въздушния и морския транспорт ускорено се развива. Установяват, че на пазара липсва адекватно дигитално решение, което да свързва товародатели и спедитори. Правят разговори с бизнеса, потенциален ползвател на услугата, идентифицират нуждите и създават платформата. Екипът е от петима души. До момента всичко се прави със собствени средства. Разбира се, търсят инвеститор, който да им осигури „умни“ пари, а не просто средства за развитие. Той трябва да има опит в сферата. Чрез подобна подкрепа ще се утвърдят на българския пазар и ще се подготвят за експанзия навън.

Първият опит

Димитър Гошев е строителен инженер, но от години мечтае за свой дигитален бизнес. Преди време заедно с други ентусиасти създават мобилно приложение за отдаване и вземане под наем на различни предмети. Когато то е напълно готово, излизат навън и питат хората дали ще го ползват. Оказва се, че всички са склонни да вземат под наем, каквото им е нужно, но не биха давали поради опасението, че или няма да им върнат имуществото, или ще си го получат повредено. Така само за минути разбират, че ако първо бяха се допитали до потребителите, нямаше да загубят година за разработката. Този опит обаче се оказва ценен урок и в следващото начинание подхождат точно така.

Накъде

Екипът на Make My Cargo вярва в успеха си, защото: „Нашата „безкрайна цел“ е товародателите винаги да са сигурни, че чрез нас получават най-добрата оферта, а спедиторите винаги да имат увереност, че в платформата ще намерят нови запитвания“. Това е бизнес, който от самото си начало е скроен по мярката на клиента. А колко удобна е „кройката“, ще се разбере тепърва.

Подкрепи Economic.bg