Още един анализатор подреди Huawei пред Apple на мобилния пазар

Gartner публикува анализа си за второто тримесечие

Още един анализатор подреди Huawei пред Apple на мобилния пазар

Снимка: БТА

1124 ~ 2 мин. четене
Huawei изпреварва Apple на световния мобилен пазар и според актуалния доклад на авторитетната анализаторска фирма Gartner. Той отразява продажбите на смартфони през второто тримесечие на 2018 г. и на практика потвърждава по-раншни данни за рокадата. 
 
Преди по-малко от месец други три изследователски компании – IDC, Canalys и IHS Markit, независимо една от друга съобщиха за размяната на позициите между втория и третия смартфон производител. Отчетите на всички тях показаха, че Huawei е продал повече телефони от Apple през периода от април до юни. 
Сега Gartner също регистрира този факт, пише TechCrunch. Според данните на компанията китайският производител вече държи 13.3% пазарен дял в световен мащаб, а продажбите му за периода са достигнали 49.8 млн. За сравнение година по-рано Huawei е имал 9.8% дял. 
Apple, от своя страна, притежава 11.9% пазарен дял и е продала 44.7 млн. смартфона в периода между април и юни. Делът ѝ на годишна база се е свил – през същия период на 2017 г. тя е притежавала 12.1% от световния пазар. 
На първо място все още е Samsung, но пък именно нейните продажби са се свили най-много на годишна база. През второто тримесечие на 2018 г. компанията държи 19.3% от световния пазар (продавайки 72.3 млн. смартфона), докато през второто тримесечие на 2017 г. е имала 22.6% дял.
Ако тенденциите се запазят, не е изключено в рамките на следващата година мобилния пазар да си има нов най-продаващ производител на смартфони. Самата Huawei не крие амбициите си да измести южнокорейския си конкурент от лидерската позиция.   
Иначе впечатление прави и ръста на друг китайски играч – Xiaomi. Компанията отбелязва 3% ръст в продажбите на годишна база, като в момента според Gartner тя има 8.8%
Като цяло данните на Gartner показват 2% ръст на продажбите към крайни потребители през тримесечието. Те са достигнали 374 млн. единици, става ясно от доклада. 
Подкрепи Economic.bg