Осигуряват спасители и на плажовете без концесионер

Правителството дава 700 000 лв. за охрана и водно спасяване

Осигуряват спасители и на плажовете без концесионер
252 ~ 1 мин. четене
Автор: Лора Горовска

Правителството даде 700 000 лв. за спасители на неохраняеми плажове в областите Бургас, Варна и Добрич. Областните управители ще са длъжни да осигуряват охрана и водно спасяване за тях.

Това означава, че досегашната практика за оставяне на неохраняеми зони заради липсата на концесионер, ще бъде премахната на фона на увеличаващият се туристопоток. Целта е да се осигури безопасност на летовниците у нас и туризмът да бъде подпомогнат.

От 1 юли плажовете вече трябва да имат спасители. Вчера премиерът предупреди, че е хубаво за това да се мисли преди започването на летния сезон, за да не се дават допълнителни пари.

Действително ситуацията с липса на концесионери по Северното Черноморие е най-сериозна. От общо 66 плажа в района, 42 останаха без концесионер, което означава, че са неохраняеми. Това са 2/3 от плажовете във Варненска област. Именно там се намира и един от най-опасните неохраняеми плажове, но и сред най-посещаваните - този край р. Камчия. Всяка година туристи намират смъртта си там.

Подкрепи Economic.bg