Основателят на Amazon създава огромна многофункционална ракета

Съоръжението ще е дълго над 90 метра – приблизително колкото руската „Сатурн IV”

Основателят на Amazon създава огромна многофункционална ракета
Основателят на Amazon Джеф Безос разкри грандиозен проект, над който работи космическата му компания Blue Origin. В профила си в Twitter той пусна снимка на плановете за построяване на огромна безпилотна многофункционална ракета, която ще бъде пряк конкурент на ракетата на SpaseX. От снимката се вижда, че New Glenn, както се казва съоръжението, е много по-голяма от Falcon 9 и се доближава до размерите на еднократната американската „Сатурн IV”.

Безос обяснява, че неговата ракета е кръстена на американския космонавт Джон Глен, който е изключително популярен през 60-е години на миналия век. Ракетата ще бъде достатъчно мощна, за да може да извежда в открития космос не само сателити, но и модули, управлявани от хора. След това ракетата ще може да кацне и да бъде използвана отново.

New Glenn ще бъде оборудвана със седем високо технологични водородни двигателя, а дължината й ще бъде над 90 метра. Засега ракетата е само проект, но се очаква да се превърне в работещ модел до края на това десетилетие.
Коментари: 0