Основателят на Huawei е предвиждал войната със САЩ още през 2000 г.

18 години по-късно китайската компания е подложена на силен натиск

Основателят на Huawei е предвиждал войната със САЩ още през 2000 г.
824 ~ 2 мин. четене
Основателят на Huawei Рен Жънгфей още през 2000 г. е предвиждал конфронтация със САЩ, разказва самият той пред журналисти. Тогава е взето решение Huawei да се продаде на американска компания за 10 млрд. щатски долара. Бордът на директорите на американската компания обаче отхвърля сделката за придобиване. "Ако сделката се беше осъществила, щяхме да си имаме американска каубойска шапка и да щурмуваме света", коментира Рен Жънгфей.

"Още тогава реших, че ще ни се наложи да се конфронтираме със САЩ, когато наближим върха. Трябва да бъдем подготвени. Оттогава мислим какво би се случило, когато се срещнем със САЩ на върха и се готвим за този момент", споделя основателят на Huawei. 

Той признава, че е предвиждал подобен сценарий, но арестът на дъщеря му Мън Ванчжоу в Канада по искане на САЩ в края на 2018 г. взривява всичко. "Бяхме сигурни, че те ще предприемат действия срещу нас независимо от изхода на делото в съда, но не и преди него", споделя той. 

Това се случва по време на Пролетния фестивал, отбелязващ Китайската Нова година, когато Рен посещава служители си, които работят по време на ваканцията, а през този период в Китай за около две седмици никой не работи.

"Платихме заплати няколко пъти по-високи от нормалните. Платихме двойно за храната от доставчици и допълнително за обслужването. Много от нашите служители дори не се прибираха вкъщи по време на Фестивала. За да се спести време за работа, те си направиха импровизирани легла на пода, за традиционна следобедна дрямка. По време на майските празници много от служителите ни също избраха да останат на работа", допълва Жънгфей. 

САЩ продължава да засилва натиска върху китайската компания. Наскоро Huawei попадна в черния списък на Съединените щати. Google обяви, че ще прекрати някои сделки с Huawei. Мобилните оператори в Европа и Азия масово спират поръчките за смартфони на Huawei. Всичко това се отразява негативно на китайския производител, който се самоопределя като "жертва на тормоза на САЩ".
Коментари: 0