Osram ще обмисли предложението за поглъщане от Bain и Carlyle

Германският производител се бори със слабостите на автомобилната индустрия и икономическото забавяне

Osram ще обмисли предложението за поглъщане от Bain и Carlyle
760 ~ 2 мин. четене
Германският производител на осветителни тела Osram заяви в сряда, че Надзорният съвет на компанията ще се събере скоро, за да разгледа предложението на частните инвестиционни компании Bain и Carlyle да я купят за 3.4 млрд. евро (3.8 млрд. долара), предава Reuters. Офертата на инвеститорите оценява акциите на германската компания на 35 евро (39.49 долара) за акция.

Акциите на Osram поскъпнаха с 11.5% до 32.25 евро. Те достигнаха своя пик през януари 2018 г., когато един дял се котираше за 79.58 евро. Оттогава насам загубиха 60% от стойността си. Офертата за поглъщане от Bain и Carlyle ще повиши пазарната капитализация на Osram, тъй като германският производител има скромни дългове.

Апетити към Osram имат и други кандидати, в това число австрийската AMS. Въпреки изразения интерес към сделка обаче тези играчи досега не са отправили конкретна оферта.

Osram, която се бори със слабостите на автомобилната индустрия и икономическото забавяне, заяви през февруари, че Bain и Carlyle обмислят дали да не наддават екипно до 100% от акциите.

Главният изпълнителен директор Олаф Берлиен, който пое управлението през 2015 г., се опита да трансформира Osram от производител на крушки във високотехнологична група, изграждаща чипове и цифрови системи за осветление, доставка на сензори и други компоненти. Планът му обаче не спечели инвеститорите и сега компанията е изправена пред трудности, особено на автомобилния пазар.

Osram очаква, че приходите ѝ през цялата година ще спаднат между 11% и 14% в сравнение в сравнение с по-ранните прогнози за по-умерено понижение. През май компанията отбеляза значителен спад на приходите си през второто тримесечие, включително заради забавящата се автомобилна индустрия и икономика като цяло.
Подкрепи Economic.bg