Освен петрола, има още един също толкова несигурен пазар

Кризата удари търсеното, но и предлагането на основни суровини

Освен петрола, има още един също толкова несигурен пазар

Снимка: Unsplash

1244 ~ 2 мин. четене
Goldman Sachs вярва, че освен петрола, в следващите месеци се очертава още един също толкова несигурен пазарен сектор – този на добитъка. Прогнозата идва в момент, когато пандемията от коронавирус е в разгара си и редица страни по света са блокирали голяма част от икономиката си. 

Здравната криза предизвика безпрецедентен шок и в търсенето на енергийните пазари, като цените на петрола се сринаха дълбоко. 

„Инвеститорите не искат да чуят нищо за петрола“, посочва Джеф Къри, ръководител на изследователска дейност в Goldman Sachs, пред CNBC. Според него ще мине много време преди апетитът на инвеститорите към суровината да се върне. 

Коронавирусната пандемия обаче предизвика сериозно сътресение и в хранително-вкусовата промишленост и сега фермерите са изправени пред явен пазарен дисбаланс. В резултат на това Къри вярва, че единственият друг пазар, който „изглежда толкова несигурен като петрола“, е този на добитъка.

„И двата споделят нещо общо: Навредите ли на веригата на доставка, отнема известно време, за да я възстановите отново“, обясни той.

Хранителна несигурност

През последните седмици и месеци в 187 страни и територии бяха предприети мерки за ограничаване на свободата, в опит да се забави разпространението на коронавируса. Затворени бяха училищата, забраниха се публичните събирания и бе наложено социално дистанциране. Това доведе и до затварянето на много ресторанти, наред с хотели и къщи за гости. 

В САЩ например фермерите загубиха много от продукцията си, включително пресни плодове и зеленчуци, мляко, месо. Месопреработвателите пък не са сигурни как и дали ще могат да отворят производствата си. 

В същото време хранителните банки отчитат масивен недостиг. Feeding America, най-голямата мрежа от хранителни банки в САЩ, предупреди за потенциален рекорд в броя на децата, заплашени от глад. 

Какво е общото?

Анализатори от Bank of America Securities посочват в изследователска бележка миналия месец, че животновъдите в американската месна промишленост вероятно „ще понесат огромни финансови тежести“ в резултат на коронавирусната криза и принудителното затваряне на производствата. 

Bank of America Securities спря да заплашва с празни месни рафтове в хранителните магазини, но подчерта, че опасенията може да се материализират, ако фабриките не са в състояние да отворят отново. 

Президентът Доналд Тръмп заяви в Twitter в събота, че правителството на САЩ ще започне да купува селскостопански продукти от американските фермери на стойност 3 млрд. долара през следващите дни.

Къри пък обърна внимание, че стадата са били „значително намалени“ – и на говедата и на свинете, през последните седмици. 

„И какво общо имат петрола и месото? Те са с голям принос за инфлацията на развиващите се пазари“, казва той и добави, че според него това са двата важни пазара, които ще привличат вниманието в бъдеще. 

Коментари: 0