Държавата се надява плащанията по схемата „60/40“ да започнат на 14 април

По данни от бюрата по труда от началото на извънредното положение до сега са подадени 62 хил. заявления за безработица

Държавата се надява плащанията по схемата „60/40“ да започнат на 14 април

Снимка: МС

3533 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

България очаква да получи разрешението на Европейската комисия да започне изплащането на средствата по схемата „60/40%. По думите на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева плащанията към фирмите по тази антикризисна мярка трябва да започне на 14 април.

В рамките на днешния брифинг тя потвърди, че по въпросната схема държавата поема 60% от осигурителния доход (брутната заплата) на работниците от засегнатите от коронавируса компании, както и осигуровките за тези 60%.

По думите на социалния министър причините за забавянето на старта на плащанията към фирмите са две. От една страна самата ЕК е трябвало да подмени формуляра за кандидатстване заради обявената от председателя Урсула фон дер Лайен инициатива SURE. Тази европейска програма предвижда отпускане на кредити при облекчени условия за фирмите в допълнение към мярката „60/40“.

От друга страна забавянето се е наложило заради скорошната промяна в правителственото постановление за „60/40“, с която държавата се ангажира да поеме и осигуровките за 60-те процента от брутната заплата на служителите.

До края на вчерашния ден заявленията от компаниите по схемата за подпомагане са 873. Въпросните заявления обхващат 12.4 хил. служители.

„Фирмите, които искат помощ са предимно микро и малки предприятия и са от секторите на ресторантьорството, хотелиерството, преработвателната промишленост, мебели и др. Сред тях има и заведения за бързо хранене“, обясни тя.

„Очакваме да бъде публикувана промяната в Закона за извънредното положение и започваме работа още днес следобед по промени на постановлението на Министерския съвет. Ще направим и бърза консултация със социалните партньори, така че да можем да приемем постановлението в максимално кратки срокове“, каза още Сачева.

По думите ѝ всички подадени до момента заявления няма нужда да бъдат преработвани или пускани отново. Парите, които трябва да бъдат изплатени на работодателите, ще бъдат преизчислени.

Социалният министър отбеляза, че от началото на извънредното положение до днес 61.6 души са се регистрирали като безработни в бюрата по труда. Става въпрос както за хора, съкратени от работодателя си, така и за такива, завърнали се от чужбина в България.

Подкрепи Economic.bg