От 2 август човечеството живее на \"екологичен кредит\"

\"Всичко, което употребяваме тази година след 2 август е откраднато от бъдещите поколения. Задачата на политиците е да не допускат това”, смятат експерти

От 2 август човечеството живее на \
Автор: Александра Сотирова

Малко след средата на 2017 г. населението на Земята премина ежегодната граница на допустимото използване на природни ресурси, става ясно от изследване на научния център Global Footprint Network.

За седем месеца човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година. По този начин, останалата част от годината населението на Земята ще консумира тези ресурси "на кредит".

„Световният ден на екологичния дълг – това е дата, която ежегодното търсене на природни ресурси на човечеството надвишава това, което Земята може да възпроизвежда една пълна година. Тазгодишния Световен ден на екологичния дълг се падна на 2 август", - се посочва от изследователския център.

Специалистите отбелязват, че населението е започнало да изразходва ресурсите по-бързо, отколкото преди, и границата на допустимото ползване всяка година се приближава към началото на годината. Например, миналата година човечеството е започнало да живее „на кредит” от 3 август, през 2015 – 4 август, а преди 10 години дата е била 15 август. От първото си изчисление датата се движи в календара от 19 декември 1987 г. до 2 август тази година - само седем месеца в годината - разкривайки шокиращия темп, с който се извършва деградацията на околната среда.

Учените отбелязват, че „преразходът” на ресурсите води до „изчезване на гори, суша, недостиг на питейна вода, ерозия на почвата, загуба на биоразнообразие и увеличаване на въглеродния диоксид в атмосферата."

Според специалисти от Global Footprint Network емисиите на парникови газове представляват повече от половината от общото отрицателно въздействие върху околната среда. „Ако е възможно да се намалят тези емисии на половина, тогава можем да преместим границата до кредит с три месеца”.

Представител на германското обединение на еколозите написа: „Всичко, което употребяваме тази година след 2 август е откраднато от бъдещите поколения. Задачата на политиците е да не допускат това”.

Коментари: 0