20% от българите ограничават посещенията на масови прояви заради заплахи

Някои от тях се отказват и от планирани пътувания

20% от българите ограничават посещенията на масови прояви заради заплахи
200 ~ 1 мин. четене
Между 17 и 20% от българите смятат да ограничат посещенията си на места, където се събират много хора – стадиони, концерти, театри, или пък такива, където има концентрация на чужденци. Причината са възможни терористични заплахи. Това показва изследване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", проведено между 15 и 18 ноември.

След атентатите в Париж - 52% от българите смятат, че заплахата за България е същата, както и за другите европейски страни. Някои обаче се отказват от екскурзии. 6% от хората, които са планирали пътуване в чужбина, ще се откажат, а за 1% е възможно да променят плановете си за обучение в Европа. 

Около 1/5 смятат, че сме изложени на по-малък риск, не защото сме по-добре защитени от нашите служби, а защото страната ни не е мишена за терористите. Според 28% обаче, е обратното - ние сме изложени на по-голяма опасност, тъй като сме на границите на Европейския съюз. 

Атентатите повишават опасенията на българите, но мнозинството запазват спокойствие и обичайния си начин на живот. Мерките, които в личен план възнамеряват да предприемат, са най-вече да избягват места с по-голямо присъствие на чужденци и масови публични събирания. 

Въпреки опасенията, преобладаващата част от хората (67%) не възнамеряват да променят нищо в ежедневното си поведение и навици. Едни, защото и без друго пътуванията и посещенията им на публични места са силно ограничени, други – защото, смятат, че не трябва да се позволява на терористите да променят цивилизования начин на живот на милионите хора по света, коментират социолозите. 
Подкрепи Economic.bg