От боята до стената и нататък

ESCREO намери успешен модел в създаването на иновативни продукти

От боята до стената и нататък

Иновативен продукт, от който клиентите се нуждаят, се продава по-лесно, твърдят Искрен Митев, Елена Николова и Ясен Русев (вдясно)

Снимка: Минко Минев

612 ~ 2 мин. четене
Автор: Яна Колева

Всеки план, идея и мечта се нуждае от стена, твърдят основателите на ESCREO (лат. Ти създаваш). Тази иновативна компания започна от боята, която оставя в миналото дъските за писане, но тя не спря дотук.

Път

Обучение по предприемачество в САЩ среща Елена Николова, Ясен Русев и Искрен Митев. Още там усещат импулса, че искат да правят бизнес заедно. ESCREO съществува вече 5 години и към основния продукт боята, която направи революция в отношението към писането по стените, започнаха да прибавят нови решения на наболели проблеми в офиса. Един от тях е фоновият шум. И в отговор ESCREO предлага подвижни прегради с висок коефициент на щумопоглъщане. Акустичните панели съчетават дизайн и функционалност. Нарекоха ги ESCREO Go, защото предлагат няколко възможности в едно: писане,  акустика, мобилност и преграда. Чрез тях работното пространство става динамична среда, съобразена с максималното удобство. Те са направени от рециклирани материали и са напълно рециклируеми.

Накъде

Тримата съоснователи са невероятно добра комбинация. Ясен е капитан на кораба, той движи продажбите и партньорствата, маркетингът е силата на Елена, а Искрен отговаря за продуктите, логистиката и онлайн продажбите. ESCREO се развива и се ориентира към творчески решения за съвременния офис. И все пак как успяват да плават в открито море, когато бури постоянно клатят лодката? „Добри комуникатори сме. Работим в тясна връзка с нашите клиенти и партньори и откриваме проблеми, които можем да им помогнем да разрешат. Когато съумяваш да разбереш какво търси пазарът и се свързваш с точните хора, които да го произведат, се получава добра синергия”, обяснява Ясен Русев.  И още нещо, изградили са свой стандарт във взаимодействието с партньорите, доставчиците и клиентите: събуждат ентусиазъм и винаги оставят добро усещане у всеки.

Основателите на ESCREO обичат да създават иновативни продукти и да търсят възможности за тяхната реализация. Позиционирани са в България и Румъния, имат онлайн присъствие във Великобритания, САЩ и страни в Азия. Името ги задължава да продължават напред.

Стъпки в иновациите

Елена Николова, Ясен Русев и Искрен Митев съветват: 

  1. Най-важното нещо е екипът. Заобиколете се с правилните хора.
  2. Всяко начало е трудно, заредете се с вяра и търпение.
  3. Фокусирайте се върху това, с което разполагате, и го използвайте по най-добър начин.
  4. Ако е лесно, не е интересно! Има много напрежение и безсъние, но трудностите не бива да ви отказват.
  5. Важен е балансът между много голямото познание върху много малки детайли от бизнеса ви, но същевременно трябва да следите движението на голямата картина, каквато е пазарът. С фанатичен фокус върху определени детайли трябва да умеете да намерите мястото си на пазара.
  6. Правилните стъпки започват с правилните въпроси. Понякога пътят към правилните въпроси минава първо през правилните отговори.
  7. Правете малки експерименти, които не струват скъпо, и оптимизирайте продуктите, рекламата, ресурсите. И най-важното: Действайте!
Коментари: 0