От днес всички туристи към Гърция ще преминават само през ГКПП „Кулата-Промахон“

Останалите гранични пунктове ще бъдат отворени само за определени групи

От днес всички туристи към Гърция ще преминават само през ГКПП „Кулата-Промахон“
От 14 ч. днес всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Гърция, мога да преминават само през ГКПП „Кулата“. Това съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Гранична полиция“. Всички туристи ще се пропускат на влизане в България на всички работещите гранични пунктове без ограничения.

На ГКПП „Капитан Петко войвода“, ГКПП „Ивайловград“, ГКПП „Илинден“ и ГКПП „Маказа“ вече не се пропускат пътници с туристическа цел към Гърция. На ГКПП "Илинден" и ГКПП "Капитан Петко войвода" към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, а на ГКПП Ивайловград" – само сезонни работници.

От 14 ч. на ГКПП „Маказа“ ще преминават само собственици на имоти в Гърция с документ за собственост. Преминаването през ГКПП „Златоград“ е преустановено и в двете посоки, посочва още Главна дирекция „Гранична полиция“.

За новата мярка съобщи гръцкото посолство още на 30 юни, но тогава липсваха детайли за изключенията, които ще се прилагат - за сезонните работници и товарните автомобили. По-късно бе обявено, че ГКПП „Маказа“ ще остане отворен до 6 юли. Тогава от посолството посочиха, че според развитието на епидемиологичната обстановка у нас компетентните гръцки власти ще разгледат възможността да се отворят и други гранични пунктове за в бъдеще.

По-рано тази седмица заместник-министърът на външните работи Петко Дойков се срещна с гръцкия посланик Димитриос Хронопулос, който изрази съжаление за ситуацията и обясни, че новите правила за влизане в Гърция се отнасят за всички граждани, независимо от тяхната националност, и целят да се контролира ситуацията с коронавируса след отварянето на страната за чужди туристи.

Припомняме, че от 1 юли 2020 г.  в рамките на засилване на мерките за борба с коронавируса Гърция въведе за всички пристигащи граждани, независимо от тяхната националност, попълването на специален онлайн-формуляр, който може да бъде открит ТУК. Необходимо е формулярът да бъде попълнен най-малко 48 часа преди влизането в страната.

Коментари: 0