60% от компаниите у нас са склонни към неетични практики

14% са готови да платят подкуп в определена бизнес ситуация

60% от компаниите у нас са склонни към неетични практики

Снимка: Economic.bg

328 ~ 2 мин. четене
Около 60% от компаниите в България са склонни да толерират неетични практики. Това заяви  Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово по време на представяне на 14-то глобално проучване за корпоративните злоупотреби на E&Y, предаде репортер на Economic.bg.

В България изследването е проведено с 50 висши ръководители на български и международни компании, които споделят вижданията си по темата за измамите и корупцията в корпоративния свят. В световен мащаб то е проведено в 62 страни. 

Повечето от бизнесите в България са изпитали високи нива на корупционен натиск. Почти половината от всички висши мениджъри у нас (42%) оправдават поставянето на по-ранни или на по-късни дати в договорите, при определени условия, като например оцеляване на компанията. 24% са склонни към промяна на политиките на компанията, за да се адаптират към конкретни бизнес нужди, пораждащи съмнения за злоупотреба, 20% приемат дарение от клиент или потребител, а 14% са готови да платят подкуп в определена бизнес ситуация.

В световен мащаб корупцията се свързва с тероризъм и пране на пари. Спрямо 2014 г. мерките, предприети от страните за справяне с нея, не са достатъчно ефективни и в развиващите се страни процентът на корупционни практики е голям. 

"В Румъния има много добро развитие по отношение на борбата с корупцията", заяви Бурчин Атакан, съдружник на лидерите на услугите, свързани с корпоративни злоупотреби и бизнес спорове в E&Y в Румъния. "Страната изгради институции, които се борят с корупцията и им даде независимост. Те разследват повече от 1000 души на година, сред които и високопоставени лица. Именно те подобриха имиджа на Румъния", допълни още той. "За да оцелее един бизнес в дългосрочен план, той трябва да бъде етичен", категоричен е Атакан.

В Източна Европа над половината от респондентите не вярват в ефективността на институциите за борба с корупцията. Корупцията се приема като проблем с дълбоки корени в региона. 

Един от големите рискове, пред които са изправени компаниите, е киберсигурността (30%). Голяма част от тях не са готови да се справят с този проблем. Въпреки, че това е най-големият проблем, мениджърите често подценяват риска от "прогресивните постоянни заплахи". 

Сред останалите рискове се нареждат организираната престъпност (18%), неетични конкуренти (22%), нарушаване на правилата за сигурност от служители (24%) и други. 
Подкрепи Economic.bg