От минните до петролните компании – машината за пари се завърна

Огромният скок в цените на всички суровини донесе неочаквано високи печалби на корпорациите през 2021 г.

От минните до петролните компании – машината за пари се завърна

Снимка: Unsplash

1676 ~ 5 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Преди малко повече от пет години Anglo American Plc беше в дълбока криза. Гигантът при добива на природни ресурси, обзет от срив в цените на суровините, спря дивидентите и обяви планове за закриване на мини и съкращаване на хиляди работници. На фона на разговорите за спешно увеличаване на капитала, пазарната му стойност падна до по-малко от 3 млрд. долара.

Сега изпитанията от 2016 г. вероятно изглеждаха като паралелна вселена за нейния главен изпълнителен директор Марк Кутифани. Подхранван от ралито при цените на желязната руда и други суровини, той обяви рекордни печалби за първото полугодие и милиарди дивиденти. Всеки, който имаше акции на Anglo, когато те достигнаха най-високата си стойност, щеше да отчете 14-кратно увеличение, тъй като пазарната капитализация скочи до 55 млрд. долара.

Високите цени на суровините бяха много важни за нас“, каза Кутифани пред инвеститорите по-рано тази седмица. „Не смятаме, че това е толкова добре, колкото изглежда.“

Anglo American е един от многото. С повишаването на цените на суровините целият сектор на природните ресурси обсипва акционерите със специални дивиденти и обратно изкупуване, пише Bloomberg в свой анализ. Минни компании, петролни корпорации, търговски къщи, производители на стомана и фермери – всички те отчитат милиарди неочаквани печалби. Секторът, нарочен от инвеститорите заради приноса му към изменението на климата и репутацията му на прахосник на пари за мегапроекти, отново е страхотна машина за пари.

Икономическото възстановяване, последвало миналогодишния спад заради COVID, доведе до експлозивно нарастване на цените на стоките. Потребителите се отказват от ваканциите и вечерите навън и харчат парите си, зареждайки се вместо това с физически стоки – всичко от отоплители за дворове до нови телевизори. Политиците също помагат, гласувайки стотици милиарди долари за огромни инфраструктурни проекти.

Индексът Bloomberg Commodity Spot Index, кошница от близо две дузини суровини, се изкачи до 10-годишен връх тази седмица и бързо се доближава до рекорда си от 2011 г. Сорт Брент, световният петролен бенчмарк, отново скочи над 75 долара за барел. Медта се насочва обратно към 10 000 долара на тон, европейският природен газ е на ниво, невиждано през летния сезон досега, а стоманата сменя собствениците си на безпрецедентни цени. Селскостопанските стоки, като царевица, соя и пшеница също са скъпи.

Търсенето продължава да се подобрява с увеличаване на глобалните ваксинации“, каза по-рано тази седмица Джо Гордър, изпълнителен директор на Valero Energy Corp., една от най-големите рафинерии в света.

Дори стоки, отдавна обявени за мъртви, като въглищата за отопление, се радват на нов живот през 2021 г. Въглищата, изгаряни в централите за производство на електроенергия, заедно с огромни обеми въглеродни емисии, се търгуват на 10-годишен връх.

Докато цените на стоките са основната причина за обрата, съществуват и структурни фактори. Миньорите и петролните компании свиха много разходите за нови проекти, създавайки недостиг при доставките. Миньорите бяха първи, свивайки инвестициите през 2015-2016 г., тъй като инвеститорите поискаха повече дисциплина. Петролните компании ги последваха миналата година, а някои големи енергийни компании тази седмица обявиха по-нататъшно съкращаване на разходите за 2021 г. Резултатът е, че докато търсенето расте, предлагането не, поне засега. Основните петролни компании също се възползват от работата на алианса на производителите на петрол ОПЕК+, който все още ограничава голяма част от производството.

Anglo American, която обяви дивиденти от 4 млрд. долара, е може би най-забележителната история на обрата в сектора на природните ресурси, Все пак печалбите му все още са по-ниски от по-големите му конкуренти. Rio Tinto Group и Vale SA, двете водещи минни компании в света при добива на желязна руда, обещаха заедно да изплатят дивиденти от над 17 млрд. долара миналата седмица. Предстои още много за инвеститорите, като BHP Group, най-големият миньор в света, и Glencore Plc, друг голям миньор и търговец на суровини, тепърва ще докладват какви дивиденти ще плащат.

Индустрията, прекарала голяма част от последното десетилетие в криза, сега може да възнагради търпеливите акционери. Най-големият производител на стомана в света извън Китай – ArcelorMittal SA, който беше принуден да продава акции и да отмени дивидентите само преди пет години, публикува тази седмица най-добрите си резултати от 2008 г. насам. Компанията обяви и програма за обратно изкупуване на акции на стойност 2.2 млрд. долара.

Миньорите откраднаха светлините на прожекторите от енергийните компании, традиционно най-големият платец на дивиденти в индустрията на природните ресурси.

И все пак, големите петролни компании се възстановиха от историческия срив на цените през 2020 г., когато порочната саудитско-руска ценова война и пандемията от COVID-19 за кратко изпратиха стойността на фючърсите на американския лек суров под нулата. Подкрепен от поскъпващия петрол, природен газ и преди всичко химикалите, които се използват при пластмасите, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Royal Dutch Shell Plc и TotalEnergies SE осигуриха печалби, които достигнаха нивата отпреди коронакризата. BP Plc, най-малката от петте най-големи петролни компании, ще отчете резултатите си следващата седмица.

С нарастващия паричен поток Shell, която миналата година намали дивидента си за първи път след Втората световна война, успя да го увеличи с почти 40% и обяви допълнителни 2 млрд. долара обратно изкупуване.

„Искахме да сигнализираме пазара за доверието, което имаме в паричните потоци“, каза изпълнителният директор на Shell Бен ван Бърдън.

Chevron и Total също обявиха, че ще купят акции. Exxon обаче все още ближе раните си и се фокусира върху изплащане на дълговете си.

По-непрозрачният свят на търговията със суровини също печелил много пари. Glencore заяви тази седмица, че очаква по-големи търговски печалби от прогнозата, като съперниците Vitol Group и Trafigura Group, два от най-големите търговци на петрол в света, също се възползват от доходоносните възможности, създадени от изстрелването на цените.

Търговците на селскостопански продукти спечелиха от по-високите цени и необичайно силното търсене от Китай. Bunge Ltd., най-голямата трошачка на соя в света, каза на инвеститорите, че очаква да постигне най-голямата си печалба на акция от първичното си публично предлагане преди две десетилетия. Archer-Daniels-Midland Co., друг голям американски преработвател на зърно, също отбеляза силни печалби. И Cargill Inc., най -големият търговец на селскостопански продукти в света, се насочва към рекордни печалби през финансовата 2021 г.

Спори се много дали бумът при природните ресурси може да продължи. Много инвеститори се притесняват, че изменението на климата затруднява прогнозирането на дългосрочното бъдеще на индустрията и се тревожат за тенденцията на ръководителите да одобряват скъпи проекти в пика на цикъла.

Ръководителите на минните компании се опасяват, че китайското търсене ще се забави в един момент, засягайки по-специално желязната руда. Но настоящата липса на инвестиции може да подкрепи други стоки, като мед и петрол.

Подкрепи Economic.bg