55% от млякото у нас не се декларира

По-малко от половината мляко в България се преработва в официални мандри

55% от млякото у нас не се декларира
344 ~ 1 мин. четене

По-малко от половината мляко в България се преработва в официални мандри, а средно за Европейския съюз процентът е над 90. Това обяви Божидар Иванов от Института по аграрна икономика пред БНР.

55% от млякото не се декларира и се търгува по неофициални канали. Средната цена на млякото у нас е 29 цента за литър, което е близо до европейските цени. Тази цена се формира на база официално декларирано мляко. Парадоксален е фактът, че голяма част от суровината не се предава във мандрите, помага на легалните производители като държи добра цена.

Проблем на сектора е и много по-ниската производителност у нас – ако една крава в Европа добива 7 тона мляко годишно, в България млеконадоя е под 4 тона. Отделно се отчитат големи разлики на вътрешния пазар – 20% от кравите дават 2/3 от официално отчетеното мляко , а останалите 80% от животните дават под 1 тон на година, което е крайно нерентабилно. 

Въпреки това, те получават същата субсидия, което създава напрежение в сектора – субсидират се неефективни производства, което ще доведе до загиване на ефективните. В Румъния, например, за да се избегне това, животни, които дават под 3 тона и половина годишно, не се субсидират – това даде като пример Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.  

Подкрепи Economic.bg