42% от най-популярните уеб сайтове са уязвими към киберпрестъпления

Чувството за сигурност в интернет на база на доверие може да се окаже измамно

42% от най-популярните уеб сайтове са уязвими към киберпрестъпления

Снимка: Pexels

900 ~ 2 мин. четене
Много от местата, които смятаме за най-сигурни в мрежата, всъщност са доста рискови за бизнеса и потребителите, които ги посещават. Около 42% от топ 100 000, класирани от Alexa, са потенциално уязвими към нападения или вече са били компрометирани. Това сочи актуален доклад на Menlo Security от 2018 г., цитиран от TechRepublic. 

За да осъществят целите си, киберпрестъпниците все по-често се възползват от дълготрайни във времето мерки за сигурност като репутацията или категорията на сайтовете. Стъпвайки на тях, те са успели да повишат ефективността на своите атаки. Този подход идва да покаже, че потребителите и бизнеса трябва да са още по-бдителни по отношение на кибер хигиената си. 

Любопитно е, че сайтовете в раздел „Бизнес и икономика“ са претърпели най-много инциденти през изминалата година. Установено е, че те са хоствали повече фишинг сайтове и са съдържали повече уязвим софтуер от която и да е друга категория. 

Като рискови са били определени 49% от сайтовете в „Новини и медии“, 45% от „Забавление и изкуство“ и 41% от „Пътуване“. 

Важно е да се отбележи, че фишинг атаките са станали значително по-сложни. Така например за около 4 600 фишинг сайта е установено, че ползват легитимен хостинг, минизирайки по този начин шансовете за откриването им. За хакерите всъщност този вариант е по-лесен отколкото да използват алтернативни услуги. 

„Този доклад потвърждава, че фалшивото чувство за сигурност е опасно нещо при използването на интернет“, коментира Амир Бен-Ефраим, главен изпълнителен директор на Menlo Security. Той добавя, че въпреки усилията на операторите на уеб сайтове, киберпрестъпниците вече могат да използват широко разпространени уязвимости, за да компрометират дори най-надеждните марки в интернет.
Подкрепи Economic.bg