76% от водещите компании у нас имат вътрешна система за дарителство

Служителите на 25% от най-големите работодатели и рекламодатели в България даряват по ведомост

76% от водещите компании у нас имат вътрешна система за дарителство
384 ~ 2 мин. четене

Подкрепа от висшия мениджмънт в компанията, легитимни благотворителни каузи, добра обратна връзка за постигнатото и пълна прозрачност – това са условията да функционира успешно дарителството от работното място. Около това твърдение се обединиха представителите на Виваком, Мобилтел, Инвестбанк, Аурубис, Кока Кола, Ситибанк, Овъргаз, Софарма и останалите компании, които участваха в представяне на социологическо проучване за практиките на дарителството от работното място сред 100-те български фирми с най-голяма печалба през 2014 г. В дискусията участваха и представители на Американската търговска камара, Глобалния договор на ООН и Българската минно-геоложка камара.

Социологическото проучването беше направено от Junction Bulgaria в периода ноември 2015 - февруари 2016 г., по поръчка на Фондация “Помощ за благотворителността в България” (ФПББ). То е проведено сред най-големите по печалба компании, като извадката е 38 фирми от най-големите работодатели и рекламодатели, а общият брой на заетите в тях служители е над 30 000 души.

Според изследването за 2/3 от тези фирми дарителството от работното място е устойчива практика, а не ад-хок решение. По-точните данни показват, че 25 на сто от изследваните компании даряват средства всеки месец (дарителство по ведомост), 38,9% - повече от два пъти годишно, а 16,7 на сто – два пъти годишно на специални събития. Едва 24 на сто от най-големите работодатели и рекламодатели в България нямат вътрешна система за регулярно дарителство. 85% от фирмите, в които има дарителска практика, допълват събраните от служителите суми, посочи социологът Стоян Михайлов от Junction Bulgaria. 

За международните компании благотворителността е неотменен елемент от корпоративните практики, но има и много български предприятия, в които дарителството от работото място е възникнало като част от тяхната вътрешна култура, отбеляза още социологът. Допълни, че има значение и какъв е характерът на бизнеса - например в агробизнеса, макар да е печеливш, има много слаби дарителски традиции, докато сектори като телекомуникациите и финансовото дело са в другия полюс.

„Ако 1 % от всички работещи хора в България даряват по 10 лв. месечно, за една година биха се събрали 3 500 000 лв. за добри каузи. Дарителството от работното място е въпрос на добър механизъм, но в основата си е лично и емоционално и отговаря на вътрешната ни потребност да помагаме”, каза Елица Баракова, изпълнителен директор на ФПББ. И допълни, че има големи надежди за добро развитие на дарителството на работното място,  включително защото всички ние прекарваме голяма част от живота си в компанията на колегите си. 

„Дарителството на работното място има всякакви форми и позволява да се подпомагат болни колеги или пък болни деца, но и не толкова спешни каузи, които отговарят на желанието на всеки да чува добри новини, да вижда развиващи се хора, които успяват с таланта и с образованието си, не само хора, чиито животи спасяваме”, каза тя.

Преди 15 години Фондация „Помощ за благотворителността в България” въведе за първи път в България механизма за дарителство по ведомост. Оттогава той е използван от повече от 102 компании в полза на над 70 благотворителни каузи. Само през миналата година близо половин милион лева са събрани и чрез дарителство по ведомост.

Подкрепи Economic.bg