Отбелязваме Деня на Европа

У нас този ден се празнува с различни прояви

Отбелязваме Деня на Европа
На 9 май празнуваме Деня на Европа. Той е известен още и с победата над Хитлеристка Германия и края на Втората световна война. 

На този ден през 1945 г. началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписва със СССР германската капитулация. Междувременно Английският министър- председател Чърчил и президентът на САЩ Труман, обявяват края на Втората световна война в Европа (1941-1945 г.).

На този ден в Париж, (1950 г) на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към европейска федерация".

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

По време на срещата на лидерите от ЕС на 9 май през 1985 г.  е взето решение този ден да се чества като "Ден на Европа". Това се отнася за всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз и да подкрепя неговите основни ценности.

България празнува Деня на Европа от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз. В цяла Европа и у нас този ден се отбелязва с различни празнични прояви.


Събития: 

Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България ще отворят вратите си за ученически групи от цялата страна, които са заслужили посещение в Дома на Европа, участвайки в различни инициативи и състезания през изминалата година.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев, посланиците на Словакия и на Нидерландия, български депутати в Европейския парламент и д-р Милен Врабевски, носител на Гражданската награда на ЕП за 2013 г., ще се присъединят за честванията на 9 май. Почетните гости ще се срещнат с учениците и ще разговарят с тях за европейските ценности и ползите от обединена Европа, като ще дискутират и как членството на България в ЕС променя настоящето и бъдещето на страната.

Известни личности ще четат различни истории
, посветени на мира и единството в Европа. Те могат да бъдат проследени на живо от 19:00 часа на интернет страницата на Европейския парламент www.europarl.bg. Събитието ще се излъчва пряко и по БНТ2. 

По традиция у нас три емблематични сгради в София, Варна и Пловдив, ще светнат в цветовете на ЕС. Светлинното шоу ще започне в 21:00 часа. Освен светлините, НДК ще бъде озвучена и с химна на ЕС. Светлинно-музикалното шоу ще бъде повторено още няколко пъти до 22.00 часа. 
Коментари: 0