Откриха 4 тона злато в потънал нацистки кораб

Германският кораб е бил потопен край бреговете на Исландия през 1939 г.

Откриха 4 тона злато в потънал нацистки кораб

Снимка: Pixabay

Служители на британската компания Advanced Marine Services (AMS) са открили сандък с голямо количество злато в потънал германски кораб от Втората световна война край бреговете на Исландия. Предполага се, че благородният метал е откраднат от банки в Южна Америка и че тежи около 4 тона. 

Смята се, че златото е било доставено от сътрудници на "Banco Germanico", дъщерно подразделение на Германската дрезденска банка, съобщава БНТ. 

Сандъкът е открит в пощенското помещение на нацисткия кораб Minden, който през септември 1939 г., непосредствено след избухването на Втората световна война, е плавал от Бразилия в посока Германия. Корабът е бил забелязан от британски крайцери и по заповед на Адолф Хитлер той бива потопен, за да не се даде възможност товарът му да бъде конфискуван. 

С мотива, че находките принадлежат на открилия ги, сега AMS иска да отнесе златото  във Великобритания. За целта компанията е поискала от исландското правителство разрешение да пробие дупка в корпуса на кораба и да вдигне сандъка на повърхността. Очаква се местните власти скоро да дадат становище чия собственост е златото, което се намира в Атлантическия океан на 190 км (120 мили) югоизточно от Исландия.
Коментари: 0