Откриха черна дупка, \"скрита\" в Млечния път

Тя е необичайна по рода си

Откриха черна дупка, \

Учени откриха съществуването на неизвестна досега черна дупка, скрита във вътрешността на Млечния път. Новооткритият обект, наречен VLA J2130+12, е бил забелязан за първи път. Той не се е държал по обичайния за черните дупки начин и първоначално не е привлякъл вниманието на изследователите.

Странното при черната дупка е, че е значително по-тиха от останалите. Тя привлича обектите в близост до себе си, но много бавно. След откритието може да се допусне, че Вселената е пълна с много други такива „скрити“ черни дупки, които чакат, за да бъдат открити.

Подобни небесни обекти всъщност не могат да бъдат видени. Тяхното присъствие се установява на базата на ефекта, който оказват върху съседните на тях тела, което означава, че те могат да прекарат доста време, без да бъдат забелязани.

„Обикновено ние откриваме черна дупка, когато тя привлича голямо количество материя", заяви водещият учен на изследването на VLA J2130+12 Бейли Тетаренко от Университета в Албърта, Канада, цитирана от изданието „Сайънс дейли". „Преди да попадне в черната дупка, тази материя става изключително нагорещена и излъчва ярки рентгенови лъчи", допълни Тетаренко.

За първи път новооткритата черна дупка е привлякла вниманието на изследователите, след като са засекли особен източник на радиовълни около мястото й в Галактиката. Тези радиовълни са били със същата сила като тези, излъчвани от черна дупка, но учените са открили само слаби следи от рентгенови лъчи. Според изследователите слабите рентгенови лъчи се дължат на слабото привличане на дупката.

VLA J2130+12 има от една десета до една пета по-малка маса от Слънцето и е на 7200 светлинни години от Земята.

Според учените подобни черни дупки може да се намират дори още по-близо до Земята. Въпреки това според тях те все пак ще са на достатъчно светлинни години от нас, така че да няма опасност за живота на планетата.

Коментари: 0