Рекордно ниска безработица в България

Сключените 111 хил. еднодневни договори са успешно средство в борбата срещу сивата икономика

Рекордно ниска безработица в България

За пръв път през април месец тази година имаме 7.1 % ниво на безработица - под средното европейско ниво в сравнение със 7-годишен период назад, съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на кръгла маса, свързана с борбата със сивата икономика, предаде Kmeta.bg.

„За първи път през последните 2 години можем да кажем, че имаме ръст с около 20 500 човека на година на заетите лица, с 1.3 пункта се увеличава и коефициентът на заетостта. Несъмнено това са позитивни тенденции на пазара на труда“, каза още Русинова.

От началото на годината има 111 хил. еднодневни трудови договора. „Това е една ефективна мярка срещу сивата икономика и работата на черно“, отчете министърът.

„Предстои да оптимизираме прилагането на еднодневните договори и да създадем ясна, прозрачна процедура на земеделските производители“, допълни тя.

„Борбата със сивата икономика и пазара на труда са несъмнено взаимно свързани и мисля, че всички мерки, които правителството прилага в последните 2 години, дават своя резултат по отношение на пазара на труда“, добави социалният министър.

Русинова посочи, че предстои да бъде увеличен броят на инспекторите в Главна инспекция по труда за сметка на администрацията, за да се засили контролната дейност.

Коментари: 0