Откриха древно селище под леда на Антрактида

Пирамида като в Гиза се крие под дебелите ледове

Откриха древно селище под леда на Антрактида

Имало ли е древна цивилизация под ледовете на Антарктида? За съществуването на древно човешко селище, лежащо под впечатляващите 2,3 километра лед, свидетелстват снимки от дистанционно сондиране от мисията IceBridge на НАСА в Антарктида.

Откритието е направено при авиационни изпитания на Advanced Topographic Laser Altimeter System (ATLAS) - лидарна технология на НАСА, която ще бъде пусната през 2017 година и е предвидена за мониторинг на измененията в полярния лед, пише в. „Стандарт“.

"Съществува много малка вероятност за грешка, именно затова бяхме толкова учудени, когато забелязахме тези аномални особености на снимките на лидара", обяснява Натан Боровиц (Nathan Borrowitz), водещ учен на програмата IceBridge и изследовател на морските ледове от центъра за полети "Годард" на НАСА, цитиран от сайта.

Ашока Трипатхи, водещ археолог в университета на Калкута, смята, че изображенията са ясно доказателство за древно човешко селище под ледената покривка. "Това несъмнено са черти на един вид структури човешко производство, напомнящи някакви пирамидални структури. Картините показват ясно не това, което трябва да очакваме от естествени геоморфологични образувания, срещащи се в природата. Тук имаме ясно свидетелство за човешко инженерство. Единственият проблем се заключава в това, че тези снимки са направени в Антарктида под 2-километров лед. Нямаме никакво обяснение за това в този момент", признава той.

"Тези снимки просто отразяват малка част от общата територия на Антарктида. Възможно е да има много други подобни участъци, които са покрити с лед. Това просто ни показва колко лесно е да подценим размерите и мащабите на древните човешки селища", казва Трипатхи.

Според историка и картограф от Кеймбриджкия университет Кристофър Адам, това може да има рационално обяснение. "Една от най-загадъчните карти в историята е картата на адмирал Пири Реис от 1513 година, на която е изобразен северният бряг на Антарктида.

Най-невероятното на тази карта е това, че тя показва бреговата линия на Антарктида без какъвто и да било лед. Как е възможно това, когато изображенията на бреговата линия на подледниковата Антарктида са били забелязани чак след развитието на георадара през 1958 година? Може би Антарктида невинаги е била покрита с ледена покривка? Новото откритие може да е свидетелство, че това е възможно", казва той.

"Леко изместване на полюсите или на оста на въртене на Земята в исторически времена са единственото рационално обяснение, което идва наум. Но задължително трябва да проведем повече изследвания, преди да направим каквото и да било заключение."

Коментари: 0