Откриха \"гробище\" на потънали кораби в Гърция

Най-старите от тях са на повече от 2500 години.

Откриха \

За по-малко от една година археолози откриха фрагменти от потънали кораби край бреговете на Гърция. Най-старите от тях са на повече от 2500 години.

Операцията се проведе на два етапа, съобщава научния портал Live Science. Според информацията, в хода на първия етап през септември 2015 година група гръцки и американски водолази са открили 22 отломки на дъното на Егейско море край гръцкия архипелаг Фурни. Втората част на проучването се проведе на изток от архипелага.

За три и половина седмици изучаване на морското дъно, археолозите откриват фрагменти от още 23 кораба. Някои от тях принадлежат на елинистичния период (323-31 г. пр.н.е. до новата ера).

Освен корабите са открити амфори и древни котви. Учените са именувани това място на брега на Егейско море "гробище на изгубени кораби."

"Архипелагът Фурни постоянно носи изненади", - каза ръководителят на експедицията, Питър Кембъл. Той обясни, че архипелагът е сравнително безопасно място, а това количество потънали кораби и други предмети е свързано с интензивния морски трафик в района във всяка историческа епоха.

Коментари: 0