Откриха груби нарушения при строителството край \"Арапя\" и \"Алепу\"

В момента временно работата там е спряна

Откриха груби нарушения при строителството край \

Снимка: Economic.bg/Архив

Дирекцията за строителен контрол е открила груби нарушения при строителството на ваканционни обекти в местностите "Арапя" и "Алепу". Това каза пред журналисти на брифинг Иван Несторов, началник на ДНСК, цитиран от БТА. 

По думите му кметовете на общините Созопол и Царево, на чиято територия се намират местностите със строежите, трябва да издадат актове за спиране на строителството до отстраняване на нарушенията.

По време на проверката са констатирани нарушения при изграждането на временния път до вилното селище "Арапя". Там трябва да бъдат построени 23 вилни къщи. Не са извършени отчуждителни процедури на имотите, които попадат в обхвата на временния път.

Служители на ДНСК са установили нарушения и на обекта в местността Алепу. Там няма строителна ограда и има пропуски в документацията за строежа на геозащитното съоръжение. До отстраняването на тези пропуски строежът в "Алепу" трябва да спре, смята Несторов. Ще бъдат наложени и санкции на надзорната фирма, контролираща обекта, заяви той.

От РИОСВ Бургас изпратиха съобщение до медиите, че строителството край къмпинга не попада в защитена зона и на терена няма регистрирани вековни забележителни дървета по Закона за биологичното разнообразие. 

Контролът за изсичането на дърветата не е в правомощията на РИОСВ-Бургас, а е в компетентностите на общината, на чиято територия се намира местността, се казва още в съобщението. 

Припомняме, че от началото на седмицата тече проверка на документацията за строежите в "Арапя" и "Алепу". В момента временно работата там е спряна. На "Арапя" трябва да бъдат изградени 23 броя двуетажни вили с обслужваща инфраструктура. 
Коментари: 0