Откриха изгубен античен остров в Егейско море

Те се намират на няколкостотин метра от турския бряг

Откриха изгубен античен остров в Егейско море

Археолози откриха изгубен остров в Егейско море, където се предполага, че Атина е победила Спарта през V век пр.Хр., в края на Пелопонеската война, съобщи сп. National Geographic 

Аргинуските острови са само на няколкостотин метра от турския бряг и днес се наричат Гариб. Според древните историци, сред които и Ксенофонт, островите са три, но досега съдбата на третия бе неизвестна. 

Международен екип изследва почвата и скалите и установи, че островът през вековете се е свързал с континента и е станал полуостров в днешна Турция. До него, край античния полис Канай, през 406 г. пр.Хр. атинският флот разбива спартанския. Атина удържа победа в последен опит да защити протоците и да си запази търговския път до Черно море, но тя е пирова, пише 24 часа. 

Лъжлив донос на участник в битката, че труповете на убитите герои не били погребани, кара атинското народно събрание да накаже със смърт стратезите победители. Това разклаща позициите на атиняните и в края на Пелопонеската война те са разбити. 

Археолозите установили, че през Средновековието между третия Аргинуски остров и брега се е образувал естествен “мост” от наноси. Османска карта от XVIII в. потвърждава, че античният остров вече е полуостров. 

Коментари: 0