Бизнесът ще обжалва въвеждането на новите касови апарати

Според БСК удължаването на срока за големите компании не е достатъчна стъпка

Бизнесът ще обжалва въвеждането на новите касови апарати
Самоцелното отлагане на законовите промени за касовите апарати няма да реши проблемите на компаниите, ако не бъдат отменени или променени някои конкретни текстове от наредбата с измененията. Въпросните текстове са рискови, противоречащи на българското законодателство и на установените правни принцип. Освен това проблемните части от промените са неприложими и създават прекомерна административна тежест за бизнеса.

Това е част от позициите на ръководителите и експертите от браншови организации от различни сектори на икономиката – Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, Българска петролна и газова асоциация, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация на заведенията, Конфедерация на автобусните превозвачи, Международна данъчна асоциация (IFA) и др. Те се събраха днес на работна среща във връзка с промените за касовите апарати, домакин на която беше Българската стопанска камара (БСК).

Според представените на срещата компании наредба Н-18/2006, която съдържа законовите промени за фискалните устройства, в сегашния си вид противоречи не само на българското, но и на европейското законодателство, както и на международни стандарти за информационна сигурност. Поради това в срок от две седмици ще бъдат внесени искове към компетентните институции – Европейска комисия, Върховен административен съд и Комисия за защита на конкуренцията.

„Наредба Н-18 създава прекомерна административна тежест за белия бизнес и не допринася за изсветляване на икономиката, както подвеждащо твърдят нейните автори. Белият бизнес очаква да работи в бяла държава с ясна визия за развитието на икономиката. Последствията от прилагането на наредбата в този ѝ вид и в тези срокове ще бъдат за сметка не само на икономическите оператори, но и за фиска, за потребителите, за цялото общество”, заявяват още компаниите, участвали в срещата на БСК.

Според тях наредба Н-18/2006 поставя под сериозен риск националната сигурност и нормалното функциониране на икономиката, тъй като могат да бъдат блокирани обекти от критичната инфраструктура (вкл. лични лекари, фармацевти, доставка на горива за спешна помощ, училища, болници и др.). Същевременно не е предвиден адекватен авариен режим, при който тези обекти да продължат дейността си в случай на повреда или кибератака към сървърите на НАП и/или към мобилните оператори, както и в условията на липса на гаранции за сигурността на информацията и отговорни лица.

На срещата днес беше решено група представители от бизнес организациите да представи тези и други аргументи пред членовете на парламентарната Комисията по икономическа политика и туризъм по време на утрешното им заседание. Ще бъде настоявано за упражняване на ефективен парламентарен контрол върху работата на Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.

„Бизнес организациите категорично не приемат обвиненията, че не са реагирали своевременно относно проблемите в Наредба Н-18, и напомнят, че вече над една година се опитват да водят ефективен диалог с представителите на НАП и МФ, вкл. предлагали са конкретни промени в текстовете от Наредбата, без да срещнат нужното разбиране”, заявяват още недоволните от промените фирми.

Бизнес организациите ще внесат отново официално конкретни предложения за промени в текстовете на Наредбата, веднага след публикуване на обществено обсъждане на проект за промени, обещан тази сутрин от министър Горанов. Съществуващите към бизнес организациите три работни групи – „Електронно управление“, „Данъци и право“ и „Бизнес процеси“, са на разположение за участие в експертните дискусии с МФ и НАП.

Коментари: 0