Ангелкова представи Централизираната туристическа система

От утре тя ще може да се пълни с данните за всички места за настаняване в България

Ангелкова представи Централизираната туристическа система

Снимка: Economic.bg/Архив

1156 ~ 2 мин. четене
От утре започва работа дългоочакваната Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). В продължение на седем месеца тя ще се пълни с данните на всички лицензирани места за настаняване и от 1 октомври базата данни трябва да е пълна. До тази централизирана система достъп ще имат Националната агенция за приходите (НАП), МВР и общинските администрации.

„Системата свързва в реално време по защитени канали регистрите на хотелите, или по-скоро всичките места за настаняване на НАП, на МВР и на общините, както и разбира се, на Министерството на туризма, който е централен администратор“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която представи системата, цитирана от „Фокус“. Според нея Единната система ще помогне за изсветляването на туристическия сектор.

„Тази система е дълго чакана от всички, защото освен до изсветляване на сектора и това да имаме много по-голяма яснота какви са платените туристически данъци, от кого и съответно кога, ще имаме възможност да правим редица анализи, свързани с определянето на основните ни целеви пазари и съответно на туристите, които посещават нашата страна“, каза още Ангелкова.

По думите ѝ от утре Министерството на туризма ще стартира въвеждането на базата данни, с която системата ЕСТИ трябва да се напълни. „За да може тя да функционира, е необходимо да бъдат въведени първоначално абсолютно всички данни, които се намират в регистрите на общините и съответно хотелиерите могат да започнат да се включват в системата - дали чрез единен уеб интерфейс или система в система, чрез съществуващите хотелски софтуери. Ние сме дали различни възможности, така че това не оскъпява услугата - нито за общините, нито за хотелиерите“, посочи Ангелкова, като поясни, че това означава, че услугата няма да струва нищо.

„За да имаме максимално време за обучение, както на представителите на общините, които ще работят със системата, така и на туристическия сектор въвеждаме т. нар. „супер потребител“, който само и единствено ще има право да въвежда в системата, на базата на другата новост - универсален идентификационен код, който даваме за място за настаняване, за да се избегнат дублажи, за да може всеки хотел да има отделна партида и съответно всеки, който се интересува от това място за настаняване - да знае какво е движението по него“, каза още тя.
Подкрепи Economic.bg