Qualcomm представи 5G чип, с който иска да стимулира новите технологии

Това е второто поколение модемен чип за 5G комуникации на компанията

Qualcomm представи 5G чип, с който иска да стимулира новите технологии

Снимка: БТА

Qualcomm представи второ поколение от така наречените модемни чипове, които ще послужат за свързването на устройствата към бъдещите 5G мрежи, чието стартиране предстои по-късно тази година, предава Reuters. 

Компанията, която е най-големият доставчик на мобилни чипове в света, се надява, че новият ѝ продукт ще стимулира разпространението на 5G телефони още през тази и следващата година. Китайски производители като Xiaomi вече използват първото поколение от тези модемни чипове. Второто поколение чипове на Qualcomm са предназначени към масово производство.  

Информацията за новите чипове на Qualcomm идва ден преди Samsung да представи своя нов флагман от серията Galaxy S. През декември двете компании се ангажираха да работят заедно за пускането на 5G телефон през тази година, а анализаторите смятат, че корейският гигант утре ще покаже и версия на устройството си, поддържаща новите мрежи. 

Конкуренцията в сектора е голяма. Huawei каза миналия месец, че също е разработил 5G чип, който ще използва в собствените си смартфони. Samsung обяви 5G модем, наречен Exynos 5100, който се очаква да захранва много от устройствата на компанията, които се продават извън САЩ. Базираната в тайван MediaTel също разполага с 5G чип, а Intel се кани да лансира свой през втората половина на 2019 г. 

„Тази година почти всеки основен производител на Android ще пусне телефон с 5G“, каза Игнасио Контрерас, ръководител на маркетинга на 5G за Qualcomm. Apple обаче не се е ангажирала със срок, като се предполага, че ще се позабави. 

Коментари: 0