Отличиха най-добрите работодатели в България за 2017 г.

Проучването на Aоn и ARS България се прави за 11-а поредна година

Отличиха най-добрите работодатели в България за 2017 г.
16063 ~ 3 мин. четене
Осем компании бяха отличени в конкурса "Най-добър работодател в България" за 2017 г. на Aоn. Проучването се прави за 11-а поредна година в партньорство с ARS България.

В категория Големи компании (над 1000 служители) наградата бе присъдена на Lidl Bulgaria.

Четири компании са отличени в категория Средни компании (от 250 до 1000 служители). Това са IQVIA  сектор Здравни информационни технологии и клинични изпитвания и две ИТ фирми - SAP Labs Bulgaria, SiteGround и VMware.

Трима са победителите в категория Малки компании (до 250 служители). И те са JTI Bulgaria и British American Tobacco Bulgaria в сектор Търговия с тютюневи изделия  и финансовата Tavex.

Проучването се провежда чрез събиране мненията на работещи, като Aоn разполага с най-всеобхватната и мащабна база данни на служителски мнения в страната. За този период са изследвани общо над 500 компании от най-разнообразни сектори на икономиката. Компанията разполага с база данни с над 150 000 мнения на служители и над 1000 мнения на топ мениджъри, които представляват повече от 490 000 заети в икономиката ни.

Участието в проучването е доброволно. За да могат да участват в класирането, компаниите следва да имат минимум 50 служители на постоянен трудов договор и да оперират не по-малко от 3 години на българския пазар.

Тази година се отличава с най-високия процент на ангажираност в цялата 11-годишна история на проучването в България. Нараства с 3% спрямо 2016 г. и за 2017 г. достига 68%. Според методологията на Aon тези високи нива на ангажираност означават, че служителите препоръчват компанията като добър работодател, не търсят други възможности на пазара на труда и влагат много повече, отколкото се очаква от тях на работа всеки ден.

През 2017 г. в проучването се включиха общо 56 компании, разпределени в повече от 10 индустрии. Над 13 500 служители дадоха своето мнение за работата си и за своя работодател, а над 300 топ мениджъри оцениха компаниите, които ръководят в България.

Най-ангажирани и тази година продължават да бъдат служителите от ИТ сектора, заедно с фармацевтичните компании и сектор Транспорт и Логистика.

Над 78% от работещите в тези три сектора споделят, че техният работодател има отлична репутация в обществото и са по-склонни да я препоръчват като добро място за работа. Това са секторите, в които служителите се чувстват значително по-свободни сами да управляват и да определят начините, по които да изпълнят зададените им задачи.

Секторът за Аутсорсинг услуги в България и тази година заема една от последните позиции по отношение ангажираност на служителите. За 2017 г. спада драстично процентът на служителите в този сектор, които биха препоръчали своя работодател на близки и познати, които търсят работа. Тази година не повече от 29% от всички 2765 изследвани служители казват, че тяхната компания е добро място за работа, в сравнение с миналата година, когато този процент е бил 58%. В същото време само 36% от работещите в сектора мислят, че техният работодател успява да задържи талантите си.

За 2017 г. най-ниските нива на ангажираност се наблюдават при служителите между 25 и 29 години, докато най-младите (до 25 години) са най-ангажирани с резултат от 81%. Тяхното желание да се докажат в работата си се допълва от усилията, които полагат работодателите да отговорят на техните високи очаквания. Един от аспектите, които най-много вълнува младите служители, е възможността да учат на работното място, но само 60% от запитаните споделят, че техният работодател им предоставя възможност да участват в различни проекти и да трупат знания и умения.
Подкрепи Economic.bg