Отмениха здравната реформа на Москов

Конституционният съд категорично отхвърли идеята за основен и допълнителен пакет

Отмениха здравната реформа на Москов
3731 ~ 1 мин. четене

Конституционният съд отмени една от основните идеи в здравната реформа, предлагана от ресорния министър Петър Москов. С 11 от 12 гласа съдът обяви за противоконституционна идеята заболяванията, за лечението на които Здравната каса заплаща, да бъдат разделени в основен и допълнителен пакет.

Идеята на Москов заболяванията, за лечението на които Здравната каса заплаща, да бъдат разделени в пакети, бе в основата на здравните реформи, предлагани от него. Целта бе в основния пакет да са заболявания, чието лечение ще се извършва без отлагане, а в допълнителния пакет диагнози, за които пациентите ще чакат, докато дойде редът им за лечение.

Първоначално се заговори за регламентиран 2-месечен срок на изчакване, но преди седмици с едно постановление се уточни, че този срок може да бъде надвишаван.

Планирана бе и електронна система, която според Москов ще помогне на пациентите, чакащи за лечение, да не се пререждат. Основната идея бе ако пациент попадне във втория пакет, но не желае да чака, да си плати лечението.

Всички тези законови промени бяха разгледани днес от съда. В резултат на това той обяви с 11 гласа „за“ противоконституционна разпоредбата на министър Петър Москов.

Един от основните аргументи на съда е, че начинът, по който идеята на Москов е регламентирана в Закона за здравното осигуряване, е неясен, което е недопустимо, тъй като говорим за граждански права. Друг от мотивите е, че критериите, по които заболяванията ще се разделят в пакети, не са формулирани в закона.

Против тези аргументи на съда е имало само един глас – на Филип Димитров.

Подкрепи Economic.bg