Отношението на европейските държави към ислямската бурка

Трябва ли да се поставят разграничителни линии?

Отношението на европейските държави към ислямската бурка
Някои европейски страни свързват ислямската бурка просто с религия, други - с ислямския фундаментализъм. Забраната за носенето й е символична политика, която обаче не може да предотврати нито един терористичен атентат. За едно либерално общество, каквото е европейското, е важно да се поставят ясни разграничителни линии, пише AFP. 

Вижте какво е отношението към ислямската дреха в някои страни в Европа:

Холандия

Депутатите в Холандия гласуваха за забрана на ислямската бурка на обществени места и то с голямо мнозинство. Предстои мярката да бъде одобрена от Сената. Мотивите за забраната са, че дрехи, които закриват лицето, затрудняват комуникацията и са заплаха за сигурността. Предвижда се ако мярката бъде приета нарушенията да се въведе глоба от 410 евро. 

Германия 

Носенето на бурка в Германия смущава редица граждани, но това не означава, че трябва да бъде забранено. Германският вътрешен министър Томас де Мезиер предложи частична забрана на традиционната за исляма дреха. По думите му забраната ще обхване места, където това е необходимо за съвместно съществуване на обществото. 

Франция 

Първата европейска страна, която забрани със закон пълното покриване на лицето на обществени места, е Франция, Законът влезе в сила през април 2011 г. Европейският съд по правата на човека потвърди забраната на бурката през 2014 г., с което се отхвърля аргумента, че мярката нарушава религиозната свобода. Законът доведе до около 1,5 хил. арести в последните пет години. Глобите за пренебрегването на разпоредбите са в размер на 150 евро. 

В средата на 2016 г., няколко френски градове се опитаха да забранят буркините, традиционен ислямски бански костюм, който покрива изцяло женското тяло. 

Белгия 

От 1 юни 2011 г. носенето на бурки в Белгия е уредено със закон, който забранява "появява на места, достъпни за обществеността с лица, маскирани или скрити, изцяло или частично", пише Фокус. Изключения се правят когато на работното място се изисква лицето да бъде скрито, или при участие в карнавали например. Нарушенията могат да доведат до глоби и / или до седем дни в затвор. 

България 

Депутатите в България одобриха закон през септември, който забранява носенето на обществени места на дрехи, които частично или напълно покриват лицето, с изключение на ситуации, когато става въпрос за здравето или са налице професионални причини. Нарушенията се самкционират с глоба до 100 евро, а последвалите нарушения - от 750 евро. 

Италия 

В момента в Италия тече дебат за законодателството от 1975 г., насочен към защита на обществения ред, в който акцент е, че покриването на лицето на обществени места е незаконно. Антиимигрантската партия Северна лига представи през октомври проект на закон за региона Ломбардия, който забрани носенето на бурка, никаб и буркини. 

Швейцария 

През септември долната камара на швейцарския парламент одобри законопроект за национална забрана на бурката. Все още мярката е далеч от това да добие законодателна сила. В южния кантон Тесин обаче бурката е забранена от 1 юли и нарушителите са изправени пред минимална глоба от 100 швейцарски франка. 

Великобритания 

В островната държава няма закон за ограничаване на носенето на дрехи по религиозни причини. Въпреки това през март 2007 г. Министерството на образованието публикува директиви, позволяващи директори на държавни учреждения и училища да налагат забрана за носенето на бурки. Съдиите също имат право да откажат изслушване в залата на забулени жени, тъй като те не могат да потвърдят самоличността си. 

Скандинавските държави 

Министърът на образованието Торбьорн Roe Исаксен заяви през октомври, че правителството се стреми към разпоредба за забрана на покриването на цялото лице в училищата и университетите. Скандинавските съседи като Дания и Швеция са разрешили на училища, администрации и фирми да решават сами този въпрос. Във Финландия не съществуват ограничения. 

Други държави 

Три други страни, които не са забранили бурката са сред тези, които са най-близо до Близкия изток и Северна Африка - това са Гърция, Португалия и Испания.
Коментари: 0