„Отношенията между големите икономики заприличват на „Игра на тронове”

Джоко Видодо, президент на Индонезия

Цитат на деня:

„Отношенията между големите икономики заприличват на „Игра на тронове”

Снимка: БТА

„Напоследък сякаш отношенията между големите икономики заприличват все повече на „Игра на тронове". Това каза индонезийският президент Джоко Видодо, имайки предвид популярния сериал на HBO, в който водят битки родове и кралства.

Ако случайно някой централен банкер или финансов министър на срещите на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка в Индонезия тази седмица не е разбрал основното послание, страната домакин днес го повтори отново - всички са губещи, ако се допусне разрастване на търговската война. Между 12 и 14 октомври Бали ще бъде домакин на ежегодното финансово събитие, което ще бъде посетено от над 15 хил. делегати, включително и финансовият ни министър Владислав Горанов.

Индонезийският президент Джоко Видодо не спомена САЩ или Китай, но беше ясно за кого говори при обръщението си на пленарната сесия на двете организации на остров Бали.

„Толкова ли сме заети да се бием един срещу друг, да се конкурираме, че не забелязваме нещата, които все повече ни заплашват всички - бедни и богати, големи и малки”, каза той.

По-бедните и гъстонаселени страни с нововъзникващи пазарни икономики като неговата са сред най-уязвимите за последиците от вихрещата се търговска война между САЩ и Китай, а повишаването на лихвите в САЩ води до поевтиняване на валутите.

Всички тези проблеми в световната икономика са достатъчни, за да ни накарат да кажем: "Зимата идва", каза Видодо, използвайки често повтаряна фраза в сериала, която служи като предупреждение за наближаваща опасност, която може да унищожи всички. Цитатът му предизвика бурни аплодисменти в залата, отбеляза Франс прес.

Той предизвика и силен смях с другото си позоваване на сериала, сравнявайки шефката на МВФ Кристин Лагард с "майката на драконите" от сериала. Лагард прие сравнението с широка усмивка.

Видодо отбеляза, че с нарастване на конкуренцията в световната икономика ситуацията може да бъде по-сериозна, отколкото световната финансова криза от преди 10 години.

САЩ и Китай си налагат реципрочни мита за стотици милиарди долари през последните месеци.

САЩ настояват Китай да направи мащабни промени в практиките си в областта на авторските права и защитата на интелектуалната собственост, а също така да спре субсидирането на високотехнологичния си сектор, да отвори пазарите си за чуждестранната конкуренция и да вземе мерки за намаляване на търговския дефицит със САЩ.

Сипвайки сол в раната на САЩ, Китай днес съобщи, че търговският излишък със САЩ е нараснал до рекордните 34.1 милиарда долара през септември, след като износът за американския пазар се е увеличил с 13% спрямо предходната година въпреки задълбочаващата се търговска война.

Коментари: 0