Отпускат нови €50 млн. за земеделска техника

Новата ПРСР ще помага на пчеларите, заяви Десислава Танева в Несебър

Отпускат нови €50 млн. за земеделска техника
3761 ~ 2 мин. четене
Земеделските производители ще получат 50 млн. евро от старата селска програма за закупуване на земеделска техника. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на международния фестивал на меда в Несебър, предаде Агенция "Фокус“.

"От снощи отворихме Мярката 121 по старата Програма за развитие на селските райони с бюджет от 50 милиона евро. Само за земеделска техника”, посочи министър Танева.

Приемът ще бъде отворен само от 7 до 12 септември, защото разплащането трябва да се случи в края на годината. Одобрените проекти трябва да приключат до края на ноември, а максималният размер на проектното предложение е 500 000 евро.

"Приключва старата Програма за развитие на селските райони. В предвид канселирането на част от договорите по Мярка 121 се освободи бюджет. Ние осъзнаваме изключителната натовареност, която ще предизвика този прием в Държавен фонд „Земеделие”, но той има административния капацитет да се справи”, подчерта Танева.

Тя обясни още, че новата ПРСР ще помага на пчеларите. По думите й в новата нотификация на програмата в частта агроекология ще се предложи мярка за земеделските производители, които произвеждат медоносни култури и ги предоставят за пашуване на пчелни семейства. „Това ще е за първи път в българска програма.

"Надявам след одобрението до година в обхвата на директните плащания, те да могат да се възползват и от това”, допълни министърът на земеделието и харните.Очакваният ефект от тези мерки, по нейните думи, е подкрепа за пчеларството от страна на държавата, с европейските средства.

"През последните 4 години пчеларството има ясен и устойчив растеж на производството и продажбата на пчелен мед у нас. Той е един от бутиковите подсектори в земеделието, които показват тенденция за растеж и повишаване на интереса към производство и нарастване на консумация от потребителите“, подчерта Танева. 
Подкрепи Economic.bg