Отровно цвете попаднало в плен на кехлибар преди 20 млн. години

Видът е изчезнал отдавна, но днес става обект на изследвания

Отровно цвете попаднало в плен на кехлибар преди 20 млн. години

Снимка: Reuters

3920 ~ 1 мин. четене

Учени от Доминиканската република откриха цвят на отдавна изчезнало отровно растение, перфектно запазен в парче кехлибар. Те смятат, че видът на цветето е член на група, известна като източник на отровни субстанции като кураре и стрихнин.


Растението от групата Астериди се нарича Стрихнос електри и е живяло преди 20-30 млн. години. Кехлибарът, в който се намира, е част от колекция на проф. Джордж Пойнар от Oregon State University,събрана през 1986 г. 

Пойнар е известен ентомолог и силен интерес за него представлявали насекомите, попаднали в плен на дървесната смола преди милиони години. В едно от парчетата обаче той забелязал, че малък цвят с дължина около 1 см е идеално съхранен. През миналата година професорът изпратил снимки на Лена Струве от Rutgers University.

Проф. Струве казва, че парчетата кехлибар са като капсула на времето, застинал момент от живота, който днес можем да изучаваме. Цветът е много добре съхранен, не е деформиран, сплескан или на парчета. Сякаш сега е паднал от клончето", казва тя.

Растението Стрихнос електри е част от група, към която принадлежат семействата на слънчогледа, картофа, кафето и ментата, пише Reuters.

"Фактът, че това парче от кехлибар е оцеляло, останало е непокътнато милиони години,  открито е и днес е в нашите ръце, за да го изследваме, е фантастичен“, казва проф. Струве. 

Подкрепи Economic.bg