Отстъпки за родните превозвачи по пакета \"Макрон\"

Шофьорите ще могат да нощуват в камионите и няма да попадат в обхвата на директивата за командировките

Отстъпки за родните превозвачи по пакета \
Българският превозвачески сектор получи пълни отстъпки по т.нар. "Пакет Макрон", или "Пакет Мобилноскт", който бе гласуван днес от комисията по транспорт в Европейския парламент. Евродепутатът Андрей Новаков, който единствен от родните представители имаше право да гласува по промените, обяви решенията като "пълна капитулация" на "Пакета Макрон".

Шофьорите ще могат да нощуват в кабинките си, разбира се, на специално приспособени за това места. Въвеждат се изисквания за това на какви условия трябва да отговорят местата, на които могат да пребивават камионите и където могат да нощуват шофьорите, съобщи БНТ.

Другата важна точка за България, свързана с прибирането у дома, също е гласувана за сега положително. Това означава, че шофьорите ще трябва да правят почивки след три седмици, но те не са длъжни да се връщат в България. Ако те изберат да почиват някъде другаде в друга европейска държава, това може да стане.

Третата точка, която касаеше българските превозвачи, беше международните шофьори да не попадат в обхвата на Директивата за командированите работници - с други думи - на всеки 72 часа, прекарани в някоя страна членка, да бъдат налагани местните изисквания и местното законодателство. Това също отпадна при гласуването.

След като бъде гласувана социалната част на пакета, тя отива за разглеждане в Съвета, където могат да настъпят също промени и едва тогава ще бъде гласувана окончателно в пленарна зала.

Андрей Новаков коментира, че очакванията му са приетите днес текстове да са и окончателно гласуваните.
Коментари: 0