Отварянето на заведенията върна над 13 хил. души на работа

Във всяка една област в страната постъпилите на работа са повече от съкратените

Отварянето на заведенията върна над 13 хил. души на работа

Снимка: Красимир Свраков

1340 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Малко над 13 хил. души са започнали работа миналата седмица с отварянето на заведения, казина и частни школи. Статистиката на НСИ показва, че във всяка една област в страната през изминалата седмица постъпилите на работа са повече от новорегистрираните безработни. Най-осезаем е скокът на заетите в София, Пловдив и Варна.

Постъпилите на работа в първата седмица на март са с 9 хиляди повече от предходните седем дни, но ръст с около 1000 души се наблюдава и при съкратените и регистрирани в бюрата по труда лица. За малко над 6 хил. души месец март е започнал със загуба на работа, като най-много от тях са отново в София, Пловдив и Варна, както и Благоевград.

Разликата между новопостъпилите на работа и новорегистрираните безработни е около 7 хил. души, които отново са се върнали на пазара на труда след последния въведен локдаун.

Общо за периода от началото на извънредното положение, въвeдeнo в средата на март 2020 г. досега, oт пaзapa нa тpyдa ca излeзли нaд 410 xил. дyши, а са назначени 257 хил., което означава, че без работа са останали близo 153 хил. души.

Коментари: 0