Отваряме нова сграда и ще наемаме още хора

Придобиването от Progress разкри много врати пред нас, заяви Васил Терзиев

Отваряме нова сграда и ще наемаме още хора

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Кезим Медев

Васил Терзиев е съосновател на софтуерната компания Telerik, която от месец май мина под бранда на Progress, и главен директор "Иновации" в Progress. Завършва висшето си образование в Американския университет в Благоевград със специалност бизнес администрация. Там той учи заедно със Светозар Георгиев и Бойко Яръмов, с които по-късно стартират Telerik. Economic.bg разговаря с него за промените в компанията, предстоящите събития и бъдещите планове и цели на Progress.


Г-н Терзиев как се роди идеята за създаването на Telerik? Кой бяха първите Ви стъпки покрай създаването на компанията?

С двама от останалите съоснователи на компанията Telerik, която от месец май вече оперира под бранда на Progress в България – Светозар (Зарко) Георгиев и Бойко Яръмов, се запознахме още в Американския университет в България като студенти. С четвъртия съосновател – Христо Косев, се запознахме покрай наш общ приятел в една предходна фирма. С течение на времето се озовахме в една фирма, а впоследствие създадохме и Telerik. Христо, който беше единственият програмист сред нас, създаде първия ни софтуерен продукт. Със спечелването на първия си клиент придобихме увереност и с много мотивация и ентусиазъм продължихме да развиваме бизнеса.

Преди 14 години, когато стартирахме Telerik, бизнес средата в България беше много различна. Предприемачеството тепърва започваше да се развива, достъпът до интернет беше ограничен и съответно наличните ресурси и възможности бяха оскъдни в сравнение с тези, с които разполагат днешните предприемачи. Пътят, който изминахме оттогава до днес, беше изключително вълнуващ – успявахме, грешахме, пробвахме различни подходи и трупахме опит.

Стартирали сте проекта си през 2002 г. Как по това време намерихте инвестицията, от която сте се нуждаели?

Тогава дейността ни беше още съвсем малка и разчитахме на лични спестявания. Възползвахме се максимално от възможностите за безплатно популяризиране на първия ни продукт в интернет. Първоначално дори работихме от офиса на бащата на единия от съоснователите. И ние, и част от първите ни колеги, използваха собствените си компютри, понеже нямахме ресурси да купим нови. От дистанцията на времето бих казал, че с много креативност, желание и труд от страна на мотивирана група хора, всичко може да се постигне.

Изминали са 14 години от първата ви стъпка. Успехите ви днес са неоспорими – повече от 300 признания и награди. Какво Ви е струвало през годините, и като време и като средства, да стигнете до тук?

Няма пряк, лесен и бърз път към успеха. Успехът винаги е резултат от много отдаденост и посветеност на целите, от грешки, превърнати в уроци, и предизвикателства, прераснати в нови възможности. Човек трябва да бъде много гъвкав, готов да се променя спрямо динамиката на бизнеса, отговорностите и задачите. От основаването на компанията до днес тя се трансформира от малък локален стартъп до глобален софтуерен бизнес.

Ако преди 14 години стартирахме с четирима служители, днес вече сме част от още по-голяма компания - Progress, и сме над 1800 човека глобално. Нашите роли, на четиримата съоснователи, също се променяха и ние като хора извървяхме и продължаваме да вървим по своя път на професионално и личностно развитие.

Гордеем се, че създадохме и развихме бизнес, който предизвика интереса на компания като Progress и в момента има водеща роля. Днес офисът в България е ключов иновационен център, колегите работят по редица приоритетни за бизнеса проекти и инициативи. Telerik продължава да „живее“ в Progress и това е отразено в новото ни лого и бранд визия. Енергичното зелено в тях символизира иновациите, които Telerik донесе в Progress и които Progress ще развива занапред.

Един от най-разпознаваемите Ви проекти е „Академията на Телерик“. Защо го правите? Каква е крайната цел?

Стартирахме „Академията на Телерик“ през 2009 г. като безплатна образователна инициатива за подготовка на софтуерни инженери за нуждите на Telerik. Както знаете, и тогава, и сега един от най-наболелите проблеми на ИТ бизнеса в България е недостигът на ИТ специалисти. Инициативата бързо се разрасна - започнахме да обучаваме кадри за цялата индустрия, въведохме и безплатни обучения за ученици на различни възрасти.

Целта на „Академията на Телерик“ е, от една страна, да помогне на младите хора да стартират кариера в ИТ индустрията и да събуди интереса им към софтуерното инженерство и дигиталните технологии. От друга страна, инициативата цели да подкрепи развитието на ИТ сектора в България, като подготви талант за неговите нужди.

Отделно от това, „Академията на Телерик“ е нашият принос към обществото, нашият начин да му дадем част от успеха си. Щастливи сме, че благодарение на нея хиляди хора на различни възрасти откриват света на програмирането и дигиталните технологии и развиват траен интерес към тях.

От какво значение е досегашното образование на човек, който идва при вас. Трябва ли да има някаква основа в ИТ сферата?

Като цяло обучението в „Академията на Телерик“ е насочено към начинаещи, без опит и образование в областта на софтуерното инженерство. Учебната програма на „Софтуерната академия на Телерик“ например първо запознава курсистите с основите на програмирането, след което те постепенно надграждат уменията си и се специализират в различни области – разработка на мобилни или уеб приложения, front-end уеб разработка, QA инженерство и др. Обучението е практическо насочено, с много индивидуални и екипни проекти. Накрая на „Софтуерната академия на Телерик“ курсистите са достатъчно добре обучени, за да започнат работа в ИТ сектора. Има много курсисти, които са започнали буквално от А и Б на програмирането, без абсолютно никакъв опит в тази сфера, и днес вече са успешни софтуерни инженери. Необходимо е единствено много мотивация и труд.

Работите ли всъщност с някой университет? Имате ли планове да работите?

Курсовете в „Академията на Телерик“ не заместват, а допълват традиционното обучение по софтуерно инженерство в университетите,  с много практика и разглеждане на най-новите софтуерни и дигитални технологии. Към момента не работим директно с конкретни университети. Партнираме си с училища в 10 града в България, където с местни преподаватели провеждаме курсове по програмиране за деца от четвърти до шести клас в „Детската академия на Телерик“.

Обучението ви е напълно безплатно. Предполага се, че напливът на желаещи да се обучават е огромен. Може ли да ми кажете по-конкретно какъв е броят им?

Броят на обучаващите се не е тайна. Настоящият сезон на „Софтуерната академия на Телерик“ започна през март с близо 760 нови курсисти в присъствена форма на обучение. В „Детската академия на Телерик“ през тази учебна година се обучават около 630 деца в цялата страна, като от февруари съвместно с CoderDojo България стартирахме безплатни работилници за деца от първи до трети клас, в които до момента са участвали над 60 ученици. Отделно от това, в „Училищната академия на Телерик“ и „Алго академията на Телерик“ всеки месец се обучават около 130 ученици. Към тези цифри добавяме и стотиците хора, които се обучават онлайн в нашите курсове. Общо към момента само в присъствена форма при нас се обучават почти 1600 човека от различни възрасти. Като цяло от старта на инциативата над 9800 човека за преминали присъствено обучение и още 30 0000 са ползвали или ползват онлайн ресурсите ни.

А колко от тях се реализират в Progress или в сферата след обучението?

„Софтуерната академия на Телерик“ подготвя специалисти за цялата индустрия. Progress наема по-малко от 6% от курсистите, а останалите намират работа в други технологични компании или стартиращи организации. Тази година дори улеснихме връзката между курсистите и работодателите, като през февруари организирахме първия си кариерен форум. В него участваха над 150 курсисти, преминали цялото обучение в сезон 2015-2016, и 16 компании.

Курсистите от „Софтуерната академия на Телерик“ са отлично подготвени да започнат работа в ИТ индустрията и дори, бих казал, търсени от другите компании. Най-новото проучване на „Академията на Телерик“ сред курсисти от петия сезон показва, че две-трети от тях са започнали работа още докато са се обучавали в инициативата или само месец след приключването й. Близо 100% от участниците в проучването днес работят в софтуерната индустрия.

Кой е идеалният кандидат за работа в Progress?

Общоприетото разбиране е, че идеалният кандидат е този, който притежава съвкупност от професионални и лични качества, които му позволяват да изпълнява задълженията си, да работи в екип с колегите си и да се развива. Ние в Progress търсим нещо повече. За нас е много важно кандидатите, които назначаваме, да могат и да имат желание да научават нови неща – технологии, програмни езици, нови практики и подходи. Нашата индустрия е изключително динамична и винаги има нещо още по-ново, което бързо трябва да се усвои. В допълнение, професиите и бизнес ролите също се развиват много бързо и позицията в контекста на професионална област, към която кандидатът проявява интерес, може за много кратък период от време да се промени съществено. Затова за нас е важно кандидатите да покажат, че са готови да следват тази динамика и да се развиват с бизнеса.

Какви са бъдещите ви планове за развитие?

Много вълнуващи неща предстоят на Progress в България. Като най-големия офис на компанията в глобален мащаб и ключов иновационен център екипът ни тук ще продължава да се разширява. От присъединяването ни към Progress в края на 2014 г. досега броят на служителите в София се е увеличил с над 10%.

Очакваме да запазим тази тенденция и екипът да се разрасне до над 900 души до 2020 г. Ще продължим да разширяваме инженерния си талант и останалите бизнес функции като дигитален маркетинг например. С оглед на големия брой нови служители, които ще наемем, с помощта на местна строителна фирма ще построим нова 9-етажна сграда с 11 500 кв. м обща площ на офисното пространство.

Progress ще продължи да инвестира и в „Академията на Телерик“, като до края на годината ще увеличим двойно преподавателския екип в София, ще отворим нова зала за обучения и ще работим над създаването на нов уебсайт с локализирани обучителни материали за хора извън България. Паралелно с това вървят и редовните обучения по софтуерно инженерство и дигитални технологии за хора от всички възрасти.

Коментари: 0