„Овергаз“ вече подготвя експанзията в Западните Балкани

Компанията е в процес на получаване на окончателните си разрешителни за дейност в Румъния

„Овергаз“ вече подготвя експанзията в Западните Балкани

Снимка: Овергаз

732 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Българската енергийна компания „Овергаз“ вече проучва възможността за потенциални партньорства за нов терминал за втечнен природен газ в албанския град Вльора, на брега на Йонийско море. Освен това фирмата е в процес на получаване на окончателните си разрешителни за дейност в Румъния. Това разкрива Юлия Георгиева, мениджър за доставки и търговия на газ в Овергаз, пред Независими стокови разузнавателни служби (ICIS), цитирана от Seenews.

Намеренията на българската компания за разширение в Западните Балкани са отдавна, като подробните планове ще бъдат обявени „скоро“, посочва Нери Терзиева, мениджър „Връзки с обществеността“ в „Овергаз“.

Реално разширяването на бизнеса става възможно благодарение на американската Linden Energy, която по-рано този месец придоби 50% от „Овергаз“. Стойността на сделката не бе оповестена.

Вярвам, че „Овергаз“ е перфектният партньор за разширяване от лидер на българския газов пазар до лидер в целия Балкански регион“, посочи тогава в София Стивън Пейн, президент на Linden Energy.

Половината от „Овергаз“ допреди половин година бе собственост на руската „Газпром“. Партньорството между двете компании обаче не бе обсипано с червени рози и премина през много съдебни искове. В продължение на години българското дружество искаше да се раздели с руското, като първият опит за това датира още от 2016 г., когато „Газпром“ спря доставките на газ за всички битови потребители на „Овергаз“ в България. Именно съдебните спорове обаче бавеха раздялата помежду им.

Подкрепи Economic.bg