Започва международна проверка на химическата атака в Англия

Лондон определи като „перверзно” предложението на Русия за съвместно разследване на нападението

Започва международна проверка на химическата атака в Англия

Снимка: БТА

972 ~ 1 мин. четене

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) започва проверка на атаката с химическо оръжие срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри, пише Euronews. Това беше решено на днешното заседание на ОЗХО, по време на което Лондон определи като „перверзно” предложението на Русия за съвместно разследване на нападението.

Експертът по химически оръжия д-р Ралф Трап обаче е на мнение, че диалогът между двете страни е от ключово значение. „Може и да изглежда като опит за отклоняване на вниманието, но смятам, че трябва да има дискусия в ОЗХО, ако има обвинения, че това е било химическо оръжие”, коментира той. По думите му въпросното обвинение непряко намеква, че в Русия има необявена и незаконна програма за химически оръжия, която трябва да бъде премахната.

От ОЗХО са взели проби от мястото на атаката в Солсбъри и се очаква да представят резултатите от проверката другата седмица.

Съвременно Европейският съюз и Великобритания заявиха, че Москва трябва да сътрудничи при проверката на ОЗХО. „Наложително е Русия да отговори на основателните въпроси на британското правителство, да сътрудничи на секретариата на ОЗХО и да осигури пълни разкрития на Организацията”, гласи становището на ЕС.

Коментари: 0