Пампорово отново излезе на протест срещу затваряне на пожарната

Жителите и хотелиерите настояват службата да остане

Пампорово отново излезе на протест срещу затваряне на пожарната
Хотелиери, собственици на гори и жители на чепеларски и смолянски села блокираха главния път през Пампорово, съобщава БНР. Те протестират срещу решението на Министерството на вътрешните работи да закрие 10 пожарни служби в България, една от които е в зимния курорт. Акцията е планирана до 11 часа днес.

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова обяви, че ще има протести през цялата седмица, до намиране на решение.

Намерението на всички, които ще се включат в протеста, е да затварят пътя по 15 минути и после да пускат автомобилите.

Районната противопожарна служба в Пампорово обхваща територията на над 9 горовладелски кооперации. Това са над 100 000 декара гора, частни кооперации. Обслужва 5 села - Проглед, Стойките, Широка Лъка и Гела.

Също така на тази пожарна разчитат хотели, ресторанти и заведенията в курортния комплекс. Легловата база там наброява 15 хиляди. В обсега на службата е също така обсерваторията „Рожен“ и кулата „Снежанка“.

„Мисля, че това е едно решение, което изобщо не е целесъобразно“, казва Чакърова.

Вътрешният министър Валентин Радев вече заяви, че от него не зависи нищо. Според новите нормативни изисквания, които влизат в сила от началото на 2018 г., във всяка служба трябва да има поне трима пожарникари. При планирания бюджет обаче няма пари да се наемат нови хора, с които да се попълнят липсите и да службите да бъдат запазени.

На протест вече излизаха жителите и собствениците на хотели в Боровец, където противопожарната служба също ще бъде затворена. След това на протест излязоха и жителите на Брусарци, които при нужда ще чакат кола от Лом, която в най-добрия случай ще пристига за 20-30 минути.
Коментари: 0