Панчев: ГЕРБ внесоха тайно поправките за ERM-2, защото са гузни

Председателят на Българско либертарианско общество се опасява от сериозно обезценяване на лева спрямо еврото

Панчев: ГЕРБ внесоха тайно поправките за ERM-2, защото са гузни
Автор: Цветан Петров

Условията за преговорния мандат на България при дискусиите за влизането ни във валутния механизъм ERM ІІ (т.нар. „чакалня за Еврозоната“) трябва да бъдат разписани в закона, тъй като в момента фигурират единствено в писма между българските ведомства и между България и ЕС. Внесените от Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ промени в Закона за Българската народна банка (БНБ) представляват отслабване на закона и все по-голямо разчитане на въпросните писма.

Това мнение изрази в ефира на „Нова телевизия“ председателят на Българското либертарианско общество (БЛО) и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Стоян Панчев. Той коментира предприетите от управляващите законодателни действия заедно със старши изследователя от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

По думите на Панчев на този етап все още никой българин не е необходимо да обменя левове в евро, за да се предпази от евентуален по-неблагоприятен курс на лева спрямо еврото, но опасност за влошаване на съотношението в курса има.

„След влизането ни в ERM ІІ други страни на закрити заседания във Франкфурт ще определят какъв да е курсът на лева спрямо еврото. Може дори да решат курса да е 5:1 или 10:1, затова въпросът е как да се промени българското законодателство, за да не се случи това, да предотвратим такава възможност“, заяви председателят на БЛО.

Според него в българското законодателство трябва да се запише, че българските представители ще напуснат масата за преговори във Франкфурт, ако там започне да се обсъжда обменен курс на лева спрямо еврото, различен от сегашния.

Панчев определи скришното предлагане на законовите промени от страна на депутатите от ГЕРБ като признак за „гузност“ от предприетите от тях действия. „Това нещо се прави тайно, скрито и темата избухна едва, след като журналистите от сп. „Икономист“ написаха за промените“, заяви той.

Според Петър Ганев изобщо няма опасност за влошаване на курса на лева спрямо еврото, тъй като преговорният мандат на представителите на България не им позволява да се съгласят да се приеме такова нещо. Той подчерта, че още в писмо от 1997 г., изпратено от българското финансово министерство към БНБ, е записано, че страната ни един ден ще се присъедини към Еврозоната в условията на валутния борд. Това е било препотвърдено в изпратеното от България към Европейската централна банка (ЕЦБ) в средата на 2018 г. писмо, с което страната ние поела едностранни ангажименти, които да ни доближат към присъединяване към ERM ІІ и Еврозоната. „В писмото с въпросните ангажименти изрично сме записали, че България ще влезе в Еврозоната при текущия фиксиран валутен курс“, каза Ганев.

Той заяви още, че неговата лична теза е, че не може в българското законодателство да се запише такова нещо, тъй като мястото му не е в закон. „Ние вече имаме преговорен мандат, който предвижда такова нещо (напускане на преговорите), но за по-голяма сигурност може наново да се препотвърди“, обясни Ганев и добави, че Литва и Естония, които имаха валутни бордове преди влизането си в Еврозоната, не са претърпели големи сътресения, свързани с валутните курсове.

По отношение защо българските управляващи са предложили законовите промени без особена гласност икономистът обясни, че това е с цел да няма трусове на валутните пазари.

„Процедурата е следната – някой петък, който ние не знаем кой ще е, Министерството на финансите и БНБ ще изпратят специално писмо с искане за влизане в ERM ІІ. В събота ще бъдат договорени подробностите, включително обменния курс, както стана с Естония и Литва, като курсът ще остане същият. В неделя ще получим съобщение, че вече сме във валутния механизъм, няма да има последващи преговори“, обясни още Петър Ганев.

Коментари: 0