Пандемията увеличи спестяванията на европейците до 20-годишен максимум

Според ЕЦБ европейците са заделили много повече пари в сравнение с миналата година, но не мислят за инвестиции

Пандемията увеличи спестяванията на европейците до 20-годишен максимум

Снимка: Unsplash

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

В разгара на пандемията от Covid-19 през март европейците нямаше къде да харчат парите си. Дори при интернет поръчките се наблюдаваха логистични затруднения, което усложняваше дори пазаруването от разстояние. Устойчивата тенденция при спестяванията се разруши и те се покачиха за кратък период от време. Това заяви Европейската централна банка (ЕЦБ) въз основа на данните за първото тримесечие, предаде Bloomberg.

Делът на спестяванията  в ЕС е стабилен от началото на хилядолетието, като варира между 11 и 13 %. Въпреки това блокирането на цели икономики спря потребителската активност. Хората имаха както финансови притеснения, така и здравословни. Несигурността направи невъзможно да бъдат достигнати разходите на домакинство за първата половина на 2019 г. А от своя страна това тласна нивото на спестяванията стремглаво нагоре. През първото тримесечие на 2020 г. е отчетено нарастване до 16.8%.

Европейците се запасяваха с повече кеш, страхувайки се да не загубят работното си място, което караше „принудителните спестявания да изглеждат като основен двигател на скока в спестяванията на домакинствата“, се казва в бюлетина. Тези констатации са важни, тъй като икономистите по целия свят се опитват да преценят дали кризата ще доведе до продължителен период на слабо търсене.

Спестяванията на домакинствата в еврозоната нарастват по време на пандемията

Последните проучвания показват, че потребителите планират да харчат по-малко за скъпи продукти през следващите 12 месеца, отколкото в началото на годината, въпреки че са спестили повече от обичайното, посочва ЕЦБ в своя доклад. Такава политика при разходите би могла да поддържа заделените средства по-високи от нивата им преди Covid-19, но това също крие предизвикателства за икономиката, смята централната банка.

Коментари: 0