Папата прие Раул Кастро във Ватикана

Това е дебютната среща на първия южноамерикански папа с кубински лидер

Папата прие Раул Кастро във Ватикана
240 ~ 1 мин. четене

Папа Франциск прие на частна аудиенция във Ватикана кубинския президент Раул Кастро 4 месеца преди визитата си в Куба и САЩ, предадоха световните агенции.

Кастро пристигна в Рим от Москва, където участваше в празника по повод 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Това е първата среща на първия южноамерикански папа с кубински лидер.

Кастро беше придружаван от външния министър Бруно Родригес Париля. След около едночасова среща Франциск и Кастро излязоха от кабинета на папата, ръкувайки се, предаде bTV.

Източници от обкръжението на папата съобщават, че Франциск е приветствал новия външнополитически курс на кубинското ръководство, насочен към регионалното сътрудничество. Кастро на свой ред е оценил високо ролята на папата в нормализирането на отношенията между Хавана и Вашингтон.

На срещата е било обсъдено и предстоящото посещение на главата на католическата църква в Куба. По-рано беше обявено, че Франциск ще посети острова през септември, преди визитата си в САЩ.

Кубинският президент заяви, че харесва толкова много папата, че е готов да се върне към католическата вяра, предаде ДПА. „Прочел съм всички речи на папата“, заяви Кастро на пресконференция с италианския премиер Матео Ренци след аудиенцията си при Светия отец.

„Ако папата продължи да говори по този начин, рано и или късно ще започна да се моля отново и да се върна в лоното на католическата църква, не се шегувам“, обяви кубинският политически лидер. Припомняйки, че е завършил йезуитско училище, Кастро се пошегувал пред папата: „Присъствал съм на много повече меси от Вас.“

Подкрепи Economic.bg