Парламентът в Лондон прие да няма Brexit без сделка

Утре ще има гласуване за отлагане на датата за напускане

Парламентът в Лондон прие да няма Brexit без сделка

Снимка: БТА

Представителите в британската Камара на общините казаха "не" на Brexit без сделка. Те гласуваха със 312 гласа "за" и 308 "против" страната им да не напуска Европейския съюз без споразумение, предаде Би Би Си.

Това не е правно обвързващо решение и не изключва Великобритания да напусне ЕС.

Но то означава, че депутатите вече могат да гласуват за отлагане на Brexit.

Това гласуване ще се проведе в четвъртък, а ако бъде прието - и ЕС се съгласи с него - Обединеното кралство няма да напусне ЕС, както е планирано - на 29 март.
С 374 срещу 164 гласа беше отхвърлена поправка, предлагаща отлагане на Brexit до 22 май.

Британските депутати приеха с 321 срещу 278 гласа правителственото предложение за отхвърляне на "Brexit без сделка" при третото окончателно гласуване.

След гласуването премиерът Тереза Мей заяви, че ще внесе предложение за гласуване за удължаване на срока по член 50 от Лисабонския договор (който позволява напускането на страна-членка). Въпреки това тя уточни, че от законова гледна точка всичко остава същото - Обединеното кралство ще напусне ЕС без сделка, „ако не бъде договорено друго“.

Тя предупреди, че за да се търси краткосрочно техническо удължаване на член 50, депутатите трябва да са на път да постигнат споразумение. Нито едно споразумение по сделка не би довело до продължително удължаване, което също би означавало, че Обединеното кралство ще участва в изборите за Европейски парламент през май.

„Парламентът трябва да посрещне последиците от решенията, които е взел“, заяви Мей.

След като депутатите отхвърлиха сделката й за втори път във вторник, Май каза, че все още е най-добрият вариант за напускане по подреден начин.

Тъй като близо тригодишната криза на Великобритания с Brexit отива към своя финал, дипломатите и инвеститорите виждат четири основни варианта: забавяне, сключване на сделка в последната минута, случайно излизане без сделка или друг референдум.

Ако Великобритания се стреми към забавяне, то ще изисква съгласието на всички останали 27 страни-лченки на блока. ЕС би предпочел само кратко удължаване, тъй крайният срок за провеждане на парламентарни избори в ЕС е 24-26 май, въпреки че не е ясно дали този срок ще бъде достатъчно дълъг за да се реши проблемът в Лондон.

Междувременно британската лира достигна нови високи стойности, след като депутатите отхвърлиха Brexit без сделката.

Паундът достигна 1,3270 долара и се повиши с 1,5% спрямо долара след гласуването, като се търгуваше при 1,3240 долара преди гласуването.

Паундът се покачи и с 0.9% спрямо еврото.
Коментари: 0