Партията на Шулц иска още отстъпки от Меркел

Сред тях е и ограничаване на приема на нови мигранти

Партията на Шулц иска още отстъпки от Меркел

Снимка: БТА

Досегашният германски канцлер Ангела Меркел е под натиск да направи допълнителни отстъпки спрямо Германската социалдемократическа партия (ГСДП), оглавявана от бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, пише Financial Times.

На оспорван партиен конгрес в неделя ГСДП със слабо мнозинство одобри да започнат официални преговори за съставяне на ново коалиционно германско правителство. Високопоставени представители от партията на Шулц обаче отхвърлиха да бъде продължено обсъждането на рамковото коалиционно споразумение, постигнато преди 10 дни между ГСДП и партия Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел.

„Ако всяка партия започне да изброява въпросите, които трябва да бъдат предоговорени, целият процес по съставяне на правителство ще бъде сериозно застрашен”, каза Хорст Зехофер, лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) – баварската сестринска партия на ХДС на Меркел.

Въпреки това за Меркел е все по-ясно, че ако наистина иска да постигне коалиционно споразумение, тя ще трябва да предоговори много от спорните искания на ГСДП. Те включват по-високи разходи за социално подпомагане, премахване на схемите за частно здравно осигуряване, за които от ГСДП твърдят, че създават успоредни на националните медицински услуги, ограничения на повишаването на разходите за военните и на приема на още имигранти.

Коментари: 0