Първият хибриден Lamborghini ще е и най-бързият

Планирано е да бъдат произведени само 63 автомобила, отбелязвайки годината на основаването на компанията

Първият хибриден Lamborghini ще е и най-бързият

Снимка: Lamborghini

Lamborghini ще представи първия си хибриден автомобил на изложението във Франкфурт следващата седмица. Моделът Sián ще бъде най-бързата и мощна кола на Lamborghini, правена някога. Планирано е да бъдат произведени 63 автомобила, като числото отбелязва годината на основаването на компанията - през 1963 г.

Името Sián означава „мълния“ в традиционния болонезки диалект от Северна Италия, където е домът на Lamborghini.

Sián е "мек хибрид", което означава, че все още ще разчита най-вече на своя V12 двигател със 774 конски сили. В комбинация с електромотор с мощност 34 конски сили автомобилът ще може да произвежда общо 808 конски сили, пише CNN.Колата ще може да ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от три секунди и ще има максимална скорост над 217 мили в час. Според Lamborghini хибридната система на автомобила добавя 10% към скоростта. 

Вместо да използва литиево-йонна батерия от типа, който се използва в повечето хибридни автомобили, Sián има лек суперкондензатор, монтиран точно зад купето.

Суперкондензаторите работят различно от батериите и могат да поемат и освобождават енергия по-бързо. Поради това, според Lamborghini, суперкондензаторът на Sián ще бъде напълно зареден само след кратко натискане на спирачния педал. Суперкондензаторите също са по-леки от батериите. Един недостатък обаче е, че суперкондензаторите обикновено не са толкова добри, колкото батериите за съхраняване на енергия за дълги периоди.

Lamborghini работи с инженери от Масачузетския технологичен институт за разработване на суперкондензатори за своите суперколи. Lamborghini все още не е обявила публично цената, но се подразбира, че ще става дума за милиони. Всички 63 автомобила от модела, които ще бъдат направени, вече са предварително поръчани. Lamborghini е част от Volkswagen Group, която също притежава Bentley, Bugatti и Porsche.
Коментари: 0