Първият смартфон с OS Ubuntu идва в Европа за €170

BQ Aquaris E4.5 ще се продава онлайн в ограничена наличност

Първият смартфон с OS Ubuntu идва в Европа за €170
212 ~ 1 мин. четене

Първият смартфон, базиран на операционната система Ubuntu, ще се появи на европейския пазар на цена под 170 евро, съобщава изданието TheNextWeb.

Ubuntu обяви, че BQ ще бъде един от партньорите му при старта на устройството през февруари миналата година. В крайна сметка телефонът, наречен BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition, вече е готов.

Устройството ще бъде пуснато на пазара за кратък период от време и в ограничена наличност. Точната дата и интернет адрес на разпродажбата, която ще се осъществи само онлайн, ще бъдат съобщени чрез профилите на BQ и Ubuntu в Twitter и Facebook.

 Смартфонът сам по себе си не предлага нещо ново като хардуер, а по-скоро е адаптирана версия на съществуващия Aquaris E4.5, поддържаща операционната система Ubuntu, пише „Фокус“. Ключови характеристики на устройството са 4.5-инчов дисплей, 1.3Ghz Media Tek четириядрен процесор, 1 GB RAM, 8GB памет, двa слота за SIM-карта и поддръжка на microSD.

В случая по-интересна е концепцията на Ubuntu с визуално богатите панели, които използва, за да показва информация на потребителите. Те могат да се променят според нуждите и желанията на производителите и операторите, което прави платформата по-атрактивна. Използването на платформата ще изисква, разбира се, мобилни приложения, разработени специално за нея, но тя поддържа и приложения за стандарта HTML5. Сред големите имена, готови за старта са Twitter, eBay, Amazon и Yelp, посочва говорител на компанията. Ще има поддръжка и за Spotify и Dropbox чрез приложения на трети страни. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg