Първият соларен път бе открит във Франция

Той може да захрани с осветление малко градче

Първият соларен път бе открит във Франция
4523 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Първият соларен път в света вече е факт. Участъкът, покрит с фотоволтаични панели, е с дължина 1 км и е част от междуселищен път близо до северозападното френско градче Турувр-о-Перш. Цената му е 5 млн. евро, осигурени от държавата. Пътят официално бе открит от министъра на околната среда и водите Сеголен Роаял, съобщи в. Le Monde.

Фотоволтаичните панели са залепени върху асфалта на площ от 2800 кв. м. Плочките от силиций, произвеждащи електричеството, са покрити с предпазен слой защитна смола, така че да издържат на движението на всякакъв тип превозни средства, включително на тежкотоварни. Те осигуряват добро сцепление и са в състояние да издържат както леко-, така и тежкотоварни автомобили. 1 км от новата настилка може да осигури необходимата енергия на град с 5000 жители.

Идеята за разполагането на соларни панели по пътищата с цел да се генерира електричество, без да се навлиза в земеделски земи или природни резервати, не е нова. Преди повече от 10 години американско семейство от Айдахо създават компанията Solar Roadways. Оттогава подобни инициативи са предприети в няколко страни, сред които Германия и Холандия. Но тези експерименти са реализирани на сравнително малки пътни участъци.

Концепцията се променя с намесата на строителната компания Colas, която в продължение на 5 години разработва проекта съвместно с Френския национален институт за слънчева енергия (INES).

Подкрепи Economic.bg